Valpdagboken

2013-09-20 kl 15.19

Idag blir valparna 10 veckor. Dags att avsluta valpdagboken för denna gång alltså.

Här kommer några bilder från våra äventyr tillsammans. Jag tar med mig valparna på nya platser flera gånger i veckan. Bara en valp i taget. Det är en viktig period fram till 12 veckors ålder så jag vill att dom ska få med sig allt som jag tycker är viktigt för en liten valp.

Två av valparna söker fortfarande varsitt hem att flytta till och dom vill väldigt börja sina egna liv nu så jag håller alla tummar för att deras familjer snart hör av sig.

Atomos Drömvinst


Sugen på glass?


Det är svårast att gå nerför en gallertrappa


Kavat över gatan


Nyttigt att lära sig att koppla av vid en busstation.
Många ljud och människor på en gång.


Många som vill klappa på en liten valp men ingen får hälsa på mina valpar för jag vet hur viktigt
det är att dom lär sig att inte bry sig om alla man möter ute.Uppför går lätt!


Atomos Drömäventyr


Nu kommer bussen och valpen visar ingen osäkerhet


Nyttigt att bara sitta och titta utanför ICA


Fler gallertrappor


Atomos Drömpuzzel


Mycket att titta på när man är på stan


Så härligt kavata trygga valpar som bara knatar på


Drömäventyr


Många människor som går in och ut ur pressbyrån2013-09-14 kl 18.24

Idag har vi hunnit med ännu lite mer bilåkning. Viktigt med bra erfarenheter för nu är det tänkt att valparna ska börja hänga med oss i bilen när vi ska någonstans.

På eftermiddagspromenaden fick några vuxna hundar hänga med. Jag är så glad och så stolt över att jag har så kloka och duktiga vuxna hundar som lär valparna så många viktiga saker. Valle och Pippi har ingen tidigare erfarenhet av att fostra valpar men även dom gör ett strålande jobb.


2013-09-13 kl 17.22

På eftermiddagen tog jag två valpar åt gången och gick två olika rundor i skogen så att första gänget inte skulle känna lukten och få trygghet av att jag och systrarna gått där nyss.


Vi hann också med att träna lite på att åka bil. Vi tar med oss en valp ibland, två ibland och så alla fyra ibland.


2013-09-12 kl 13.40

Idag har jag inte riktigt hunnit med allt jag borde så vår rara husse tog med sig Puzzel och valparna och så Ellen förstås och gick på promenad. Han var så nöjd och glad när han kom hem igen för dom hade haft det så mysigt nere vid vatten.

Det är lite pyssel med att hinna ge alla valpar det dom behöver. Det finns väldigt många fördelar med att valparna får bo kvar i flocken ett tag längre än 8 veckor men det är viktigt att dom får kvalitativ egentid varje dag så dom inte missar chansen att utvecklas under den viktiga perioden fram till typ 12 veckors ålder. Just nu övar vi både att gå fint i koppel och att vara lös och uppföra sig. Jag är noga med att dom inte får hälsa på hundar och människor vi möter när vi är utanför grinden och jag tycker att dom är riktigt duktiga. Alla valparna kommer nu snabbt till ro när vi gör övningen som går ut på att somna på rygg i min famn. Fort går det och det ser ut som att det är riktigt skönt. Det märks så väl på relationen när man får till den övningen rätt. Valparna blir trygga, lugna, lyhörda och litar verkligen på mig och man slipper så många vanliga konflikter och missförstånd. Så den övningen är jag noga med och så har jag börjat med lite bubblan-tänk när jag är ute på äventyr med en valp i taget. Härliga känslor att uppleva tillsammans med en valp!

När jag tar med mig alla valparna så går vi på upptäcktsfärd och utforskar miljöer, underlag, ljud och jag är noga med att det inte bara är bus och stök utan vi stannar och kopplar av också. Att kunna koppla av är väldigt viktigt att lära sig när man är en liten flatvalp.


2013-09-10 kl 13.08

Nu har en valp till flyttat! Men halva är min och hon bor hos Sandra så det känns faktiskt lite som att hon nästan är kvar här trots allt. Skön känsla helt enkelt! Önskar att alla valpar fick vara lite mina trots att jag sålt dom och dom inte bor här.

Dags att börja avsluta valpdagboken för denna gång alltså. Vemodigt.... men jag ska först ta lite fler bilder på de busungar som bor kvar här så ni får chans att njuta en sista gång av dessa underbara valpar.2013-09-08 kl 19.37

Idag har tre valpar flyttat hemifrån. Av det som jag hört så går det bra! Så himla skönt!

Vi hälsar alltså Lotta och Lasse samt Cecilia och Stefan hjärtligt välkomna till kennel Atomos!! Jag ser verkligen fram mot att få följa med på den spännande resa som ni nu ska göra ihop med era nya vänner! Skojigt att båda hussarna är på hugget och vill vara med för det blir så mycket trevligare i hundvärlden när vi får ha med några killar!

Å så har vår lilla gosse flyttat hem till sin pappa! Han trivs redan alldeles utmärkt och det syns på alla de fina bilder jag fått idag. Å vilken förmån för mig att den enda hanen får bo hos Camilla och hennes familj!

Fy va jag tycker att det är jobbigt att syskonen skiljs åt...men jag kan omöjligt ge åtta valpar det dom behöver för att må bra så det är jättebra att dom nu får starta upp sina nya liv i sina nya familjer. 8 veckor gamla valpar är påhittiga så när livet blir trist så roar dom sig själva på bästa sätt. Nu ikväll var dom i sin hage och jag tyckte att jag hade roat dom tillräckligt så jag gick in och gjorde middag åt oss tvåbenta. De vuxna hundarna låg ute på tomten och åt köttben. När vi sitter vid köksbordet så frågar Jocke plötsligt om det ska vara valpar ute på tomten. Nä.... Så jag gick ut och kollade. Då har busungarna bitit av gummistroppen som jag snurrat ihop hagens grind med och alla fem var ute och sprang och mina snälla rara underbara vuxna hundar lågt lugnt och åt på sina köttben trots att det for runt fem busfrön. Jag har så fantastiska hundar!

Så nu har vi alltså fem busungar kvar här hemma. På tisdag flyttar ett busfrö till Sandra. Men två av våra valpar söker fortfarande varsin familj att flytta till så för deras skull så hoppas jag att passande hem hör av sig snart. Under veckan ska jag försöka få till några bilder och beskriva dom lite mer så kanske någon av er där ute i världen känner att det är er hund som jag beskriver.

Jag igår kväll fick ett mail från ett jättebra hem i Tjeckien (visst är det märkligt att jag får så många avelsförfrågningar på mina hanar och att det hör av sig så många utländska valpköpare/uppfödare som vill köpa en valp av mig när jag inte har ett enda ord på engelska på min hemsida/facebooksida?!) men mitt hjärta klarar inte att låta en valp flytta så långt....jag vill ju träffas ofta så att skiljas från en valp och veta att jag inte får träffa den igen det klarar jag inte. Lite dumt när ett så här bra hem hör av sig och jag har två härliga valpar som vill flytta hemifrån men jag fortsätter att hoppas på att det finns familjer här i närheten som vill dela sitt liv med våra härliga tjejer!


2013-09-07 kl 21.12

Ett sista kvällsdopp för gänget!


Mamma övervakar noga när de små tar en simtur!

På väg hem igen!


2013-09-07 kl 16.01

Sista eftermiddagen tillsammans! Jag har försökt få alla valpar på samma bild. Inte helt lätt... Men jag har en gruppbild på alla kullar hittills, tror jag, så även detta gäng skulle ju få plats på ett kort tänkte jag. Här är resultatet!
2013-09-07 kl 08.51

Jag lyckades få Jocke att ta bilder på Drömsaga imorse men vi hann inte fler tyvärr. Hon flyttar ju imorgon så det va kul att få ge henne en chans till.


Drömsaga
2013-09-06 kl 20.22

Alla har mått utmärkt efter vaccingeringen! Skönt! Igår var valparna trötta så då gjorde vi inte så mycket. Det tog på krafterna att åka bil och vara hos veterinären. Dessutom vill jag att det ska bli minst ett dygn vila och lugn och ro när dom fått vaccin för då känner jag att jag gjort vad jag kan för att undvika biverkningar.

För att roa busungarna idag så klippte jag kycklingvingar i små bitar och kastade ut dom på ängen. Jösses va raringarna hade kul länge! De små näsorna jobbade och jobbade. Så synd att jag inte fick med mig kameran så ni fick se.

Under eftermiddagen lyckades jag övertala husse att vi skulle ta uppställningsbilder. Han verkligen hatar det....jag måste nog hitta någon annan som vill hjälpa mig för hans tålamod är inte så bra....men några av valparna blev hyfsade i alla fall. Jag får alltså muta honom imorgon igen så vi kan försök få en skaplig bild på dom som inte blev så bra idag.


Drömfångare

Drömpuzzel
Drömtydare

Drömchans
Drömvävare

Drömvinst


Drömäventyr


DrömsagaHär är en bild på Puzzel och alla barnen nere på udden!2013-09-05 kl 13.09

Allt gick bra hos veterinären idag. Friska och krya på alla sätt men två av valparna har en liten vagel eller litet sår vid ögat så det blev det förstås en liten kommentar om men det finns ingen anledning att fundera mer på det för det har säkert snart läkt ut. Faktiskt märkligt att vi inte har fler skador och skavanker på våra valpar med tanke på att vi alltid låter dom fara runt över allt. Men vi resonerar som så att valparna måste få ha kul och utvecklas både fysiskt och mentalt.

Bilresan till veterinären var lite rörig och någon valp pep lite. Jag hade stoppat in alla åtta bak i volvon men dom minst tog sig förbi mellanväggen så det va härligt rörigt där bak ett tag. Väl framme hos veterinären så hade alla kommit till ro. Perfekt att få avsluta sin första biltur med en skön känsla. Jag vill att valparna ska få en lugn och trygg upplevelse hos veterinären och både min veterinär och hennes sköterskor är så bra med valpar och låter oss ta den tid vi behöver. Så jag tar bara in en valp i taget, eller två nu när Camilla var med, så att det blir så fridfullt som möjligt. Valparna skötte sig exemplariskt. Inte ett ljud, inte ett spår av stress eller oro. Det märks att dom är vana att bli hanterade och att dom litar på oss för några nästan somnade medan vi höll på. Inte ett pip varken av vaccin eller chip-nålen och det är tydligen ovanligt enligt veterinären och sköterskorna.

I bilen på vägen hem så sov alla gott. Skönt att biltur nummer två blev ännu bättre. Självklart är det skillnad att sedan åka utan sina syskon men nu har dom i alla fall fått koppla av och somna i en bil som kör och det är en perfekt erfarenhet.

Jag är så stolt över våra fina friska rara barn!!2013-09-05 kl 08.49

Jag vaknade riktigt tidigt idag och våra små busungar är så morgontrötta så det är ofta så att vi vaknar före dom.

Vilken härlig morgon! Det är så underbart väder och lite höstkänsla i luften idag! Det gillar jag! Jag och valparna har hunnit med en lång och mysig promenad. Vi gick ner till vattnet och så runt udden och genom det höga gräset ner vid trådgårdsförrådet och sen längs sjöängen och bort mot gamla brunnen. Där finns det många vinbärsbuskar och vi stannade och plockade några svarta vinbär som får bli till de vuxnas frukost och valparnas lunch. Det är så underbart att kunna plocka bär och frukt och ge hundarna. Mer ekologisk och närodlat än så kan det inte bli. Vi fortsatte sedan den långa vägen hem dvs runt smedjan och förbi ladan. När vi passerade frysarna så hämtade vi några kycklinghalsar som blir perfekta till middag.

Jag hann med att ge varje valp en liten egen mysstund också. Dom är så goa och lyssnar så väl på vad jag försöker förmedla till dom. Det är viktigt att alla valpar har fått lära sig att förstå människor innan de flyttar härifrån och jag tycker att det här gänget är redo för sina nya familjer nu. Älskade små barn! Världen är så stor så stor och än så länge känner ni bara till Bärmöudd.

Men snart har dom sett lite mer för vi ska till veterinären idag och kolla så att alla mår bra inför flytten. Håll tummarna kl 11.00!


2013-09-04 kl 20.36

Det är lite vemodigt nu när det bara är några dagar kvar innan gänget skiljs åt.... Vi tog en härlig kvällspromenad och utforskade några nya ställen. Först var vi inne i trädgårdsförrådet. Där inne finns det gamla trälådor av olika salg som man kan klättra på. Vingligt och klurigt och skojigt! Alla valparna är så kavatat även när allt är nytt. Jag känner mig så nöjd med kullen!! Sen gick vi upp till vedlängan och där utanför finns massor med stockar, kubbar och gammalt virke som ska bli ved. Jag lyfte upp en valp i taget på lagom höjd och väntade med spänning på vilken väg de skulle välja att ta sig ner. Alla var lugna och metodiska. Några modigare än andra men jag är riktigt nöjd med alla.

Vilken himla härlig kull det här är!! I nästan 5 år har jag drömt om att dessa små raringar ska födas hos oss och jag har alltid känt att det finns all anledning att förvänta mig en riktigt bra kull men dom här små barnen är faktiskt bättre än jag väntat mig. Å alla är så trygg, kavata och balanserade. Inte en självklarhet hos flattar idag märkligt nog.

Det här är ju Puzzels andra kull och hennes första kull är nu 1½ år. Jag är verkligen supernöjd med den första kullen och den här kullen är minst lika bra. Underbara Puzzel, vilka otroliga barn du ger oss!! Jag bara måste ha kvar valpar ur den här kullen! Jag är så lycklig över att våra snälla husse låter oss behålla två valpar hemma trots att vi egentligen varit överrens om att inte ha fler hundar. Vi båda känner att just Puzzel-barnen är så speciella så vi kommer ångra oss annars.


2013-09-04 kl 18.48

Sista dagen för att bestämma vem som flyttar vart. Jag har erbjudit alla att komma hit ikväll för att vara med och fatta det sista och avgörande beslutet men ingen har dykt upp så jag utgår från att alla är nöjda! Å ingen har velat ha samma valp och det är ju skönt! Jag känner mig också nöjd!! Å nu äntligen har jag bestämt vilken valp som ska få vilket namn också och inte heller här är vi osams för att fler har haft samma önskemål. Det är till och med så enkelt att inte ens alla har framför önskemål så jag har själv kunnat ge det namn som jag tycker passar bäst till varje valp.

Två tikar stannar hos oss. Så länge i alla fall. Kanske sätter vi ut en av dom på foder om ett tag. Å så kommer vi ha avelsmöjligheter på en tik till så totalt tre av tikarna kommer finnas tillgängliga för avel i kenneln. Det känns bra!! Den här kullen är så himla spännande och det finns all anledning att tro att valparna blir synnerligen bra individer så för att vara säker på att vi ska ha hundar att avla vidare på så känns det toppen att ha möjlighet på i alla fall tre tikar. Sen tror jag ju att jag kommer få låna hanen också så där finns det en möjlighet till.

Två tikar söker alltså fortfarande varsin familj att flytta till. Jag ska ta lite bilder på dom och skriva en liten presentation om dom så ni får veta mer. Ena tiken har glimten i ögat och hon är alltid pigg och glad och väldigt social. Älskar människor i alla åldrar och delar ut pussar åt alla. Mjuk och rar och lätt att kommunicera med. En ganska rejäl tik med massor med päls. Den andra tiken är lite mindre och har ett sött huvud och mörka fina ögon. Hon är klok, samlad, sansad och orädd. Lugn när det inte händer något särskilt men engagerar sig och pysslar på målmedvetet när hon tycker att något är intressant. Hon vill bo någonstans där hon får utvecklas och jobba med sånt hon tycker är kul.

Valparna är redo att flytta hemifrån från nu på lördag 7/9.För visst finns det någon som vill ha en härlig glad fyrbent tjej i sitt liv?


2013-09-01 kl 17.45

Igår hade vi valpmys och fika först med de nya valpköparna och sedan fick gamla goa Atomosar komma och mysa med valparna innan kennelträffen. Jag hade packat fikakorgen och så tog vi med Puzzel och valparna och gick på promenad ner till udden. Det blåste lite kallt men vi flyttade en bänk till läsidan på sjöboden och där va det riktigt skönt.

Det börjar nu bli lite mer klart vilken valp som flyttar vart och sista beslutet ska tas till torsdagmorgon så att rätt valp får rätt namn på veterinärbesiktningen.

Valparna kräver mer och mer aktiviter på dagarna nu och jag är så tacksam att vi bor som vi gör så att det är lätt att ge sig iväg på äventyr. Kvällspromenaden brukar bli ner på ängen, genom gräset vid pumpgropen och så går vi längs den klippta vägen på sjöängen, förbi trädgårdsförrådet och så runt det gamla inhängnade trädgårdslandet och så hemåt igen. Särskilt lång promenad är det ju inte men det tar sin lilla stund innan alla valparna har skuttat runt och kollat på allt. På kvällspromenaderna brukar jag ha med mig Puzzel så hon kan hjälpa mig att hålla ordning på valparna. När valparna har fått sig en härlig kvällstur så sover de så gott tills vi vaknar på morgonen. Så söta!

Dagens egna lilla stund med varje valp tränade vi lite mer att gå i koppel men jag vill inte påstå att dom uppskattar det värst mycket... Jag jobbar mycket med kommunikationen och är noga med att dom förstår vad jag menar i alla lägen. Jag vill att dom ska vara så väl förberedda som det bara är möjligt inför det liv som väntar dom om en vecka. Bra övningar tycker jag är att jag påbörjar och avslutar lek och att de ska lugna sig när jag försöker förmedla det. Jag vill se på deras kroppsspråk att de förstår när jag är nöjd och missnöjd med val de gör i olika situationer. Att inte bita i mina byxben är annan liten en sak som några av dom behöver påminnas om ganska ofta...


2013-08-31 kl 20.10

Trist väder idag. Regn och rusk. Men valparnas hage är så bra så där har dom haft torrt och därmed kunnat vara ute en del trots vädret.

För att sådana här trista dagar ska bli innehållsrika så brukar vi titta in i några av de hus vi har på gården. Bra erfarenheter av olika underlag, ljud, lukter och så många roliga saker att undersöka.
Mycket bråte att kolla på i ladan. Helt på egen hand gick de in i röran.


Så härligt orädda överallt.


Många spännande saker att kolla på inne hos husses motorcyklar.


Husse och Valle ska ut på en cykeltur.


En handske! Vilket fynd!På förmiddagen ägnade jag varje valps egna stund åt lite koppelträning och sen en stunds mys och avslappning i min famn. På eftermiddagen passade jag på när det blev uppehåll i regnande och tog med mig en valp i taget och så pysslade vi lite med en fågel.

2013-08-30 kl 17.32

Amy och Pippi har varit barnflickor en stund på eftermiddagen idag. Spännande för valparna att vara med två andra hundar utan att mamma Puzzel var med (hon ville gärna åka med husse och handla så det fick hon förstås). Amy är så tydlig, lugn, säker och en fantastisk språklärare. Jag njuter av varje sekund. Hon är så klok och hon anpassar sig så väl till varje valp. Älskade Amy! Pippi är nästan lika barnslig som sina halvsyskon och hon försöker leka med dom men dom är inte lika sugna på att leka med henne för hon är lite burdus och klumpig emellanåt.

Om ni tycker att dom är dammiga så har Amy och Pippi sovit hos snickarna medan dom sågade!
Camilla och Erika kom och hälsade på en stund på eftermiddagen och Camilla ville gärna gå med valparna på promenad till vattnet och självklart ville valparna gå med farmor och tant Erika på äventyr! Härligt livat på vägen ner. Jag hade kokat lite kaffe åt oss så vi satt nere på udden och drack kaffe och pratade om allt möjligt medan valparna busade runt. En riktigt härlig stund! Å så plötsligt somnar de små raringarna och sover så gott.2013-08-30 kl 07.18

Igår var alla förväntansfulla valpköparna här på middag och jag passade på att berätta ännu lite mer om sånt som är viktigt att tänka på och sånt som jag insett under åren och om misstag som jag inte tycker behöver göras fler gånger. Men tiden gick alldeles för fort. Jag har väldigt, väldigt, väldigt mycket mer som jag skulle vilja hinna förmedla innan valparna flytta härifrån. En bra start i sin nya familj är så otroligt värdefullt för både familjen och valpen. Ja, ja....jag får förhoppningsvis tillfälle att ta lite mer de två söndagarna som vi ses innan valparna flyttar.

Vi har börjat fundera på vilken valp som ska flytta vart. Jag känner dom ganska bra nu men kullen är jämn så här långt så jag tror att det kommer bli lätt att hitta en valp som passar bra i varje familj. Som det ser ut just nu så är det två tikar som fortfarande söker varsin familj att flytta till så hör av er om ni vill ge en av dom är bra hem.


2013-08-29 kl 07.55

Frukost! Kycklinghalsar! Valparna är så duktiga på att äta hela saker nu och ljudet av mumsande valpar är så ljuvligt!
2013-08-29 kl 07.18

Kameran var med på en promenad till igår men oj va svårt det är att få busungar att fastna på bild!!
2013-08-28 kl 14.08

En härlig promenad ner till vattnet!


2013-08-27 kl 08.40

Å så var det det här med namnen.... Jag har legat sömnlös i natt....det gör jag alltid när jag måste bestämma namnen.... Ingen har hört av sig angående min undran om Drömvävare så jag hoppas att jag inte kommer få ångra om jag väljer det namnet.... Jag väntar några timmar till och hoppas att någon av er därute har lust att hjälpa mig att reda ut om det finns någon negativ betydelse.

Jag tror att jag har bestämt mig för dom här namnen:

Drömfångare

Drömvinst
Drömchans
Drömsaga
Drömtydare
Drömvävare
Drömäventyr
Drömpuzzel

Jocke har inte helt godkänt listan ännu men jag tror att jag fått med hans favoriter också. Men mitt huvud går fortfarande på högvarv och funderar på fler Dröm-namn... jag vill inte komma på ett perfekt namn precis när jag lämnat in papprena till SKK!

Men något som vi har lyckats bestämma är datum för aktiviteter efter att valparna flyttat hemifrån. Vi ska ha två kullträffar och så en liten valpkurs på fyra tillfällen. Allt blir på öndagar för kvällarna är snart mörka och trista. Blir det lagom med kl 10.00 eller ska vi säga kl 11.00?

Kullträff 29/9
Vi pratar vi om det som känns aktuellt och provar lite apportering.Jag fixar lite lunch och fika åt oss.

Kullträff 10/11
Vi jobbar vi med dummie och går igenom grunderna i tex sök och linjetag. Å så tar jag med någon lite fågel så vi får testa.Jag fixar lite lunch och fika åt oss.

Kurs blir det varannan söndag dvs 6/10, 20/10, 3/11 och 17/11. Jag gissar att vi håller på 3 timmar. Mer info om kursen kommer via mail.


2013-08-26 kl 10.18

Igår var de förväntansfulla valpköparna bjudna på lunch och fika. Mysigt att få ha er här!! Som vanligt många bra frågor och funderingar och det gillar jag!

Några av valparna kräktes under eftermiddagen och givetvis är några av syskonen snabba att äta upp spyan...så orsaken till kräkningen (tex gräs, tallbarr eller bacill) hamnar alltså i magen på minst två valpar och så tar det en stund och så kräks dom....det brukar ta några timmar och så är det hela ur världen. Jag tittade noga så att alla valpar var fram till skålen och drack under dagen och på kvällen såg jag till att alla valpar fick i sig rejält med vätska. Jag sov tillsammans med dom i natt för säkerhetsskull men ingen av dom kräktes något mer.

Igår var det extremt varmt så gänget var ganska trötta hela dagen men idag kl 05.30 när dom vaknade och vi gick ut så var det svalt och skönt och det blev några härliga timmar med bus och mys. Nu sover dom gott ute i sin hage.

Vi skulle behöva bestämma namnen idag.... Hanen ska heta Atomos Drömfångare har Camilla bestämt. Jag har några favoritnamn till tikarna men inte sju... Drömvinst, Drömchans, Drömsaga, Drömtydare och så Drömpuzzel för att hedra mamma. Jag gillar Drömvävare också och för mig är det klart vad det betyder (inte dataprogrammet....) men kan det finnas andra betydelser som jag inte känner till som jag kanske inte tycker om? Hjälp mig! En som väver drömmar är ju jättefint, men.... Kan en Drömvävare vara något negativt? Nu är det då bara ett namn kvar? Drömäventyr, Drömlott? Eller har ni något annat bra förslag? Alla namnen är ju så stora och pampiga så även om jag gillar Drömtårta så känns det så litet och fjuttigt i jämnförelse.


2013-08-24 kl 21.21

Underbara valpar!! Finns det något bättre sätt att spendera en lördagskväll?

Nu har valparna fått umgås med alla våra vuxna hundar vid några tillfällen. Så himla nyttigt för dom att få lära sig saker av vuxna vettiga hundar. Å alla våra sex hundar tar på sig viktiga rollen och visar valparna så många braiga saker. Puzzel är så extremt snäll och har knappt ens försökt säga ifrån till någon av valparna så nu är det två viktiga veckor i valparnas liv för i världen utanför Bärmöudd är inte alla hundar så snälla. Loppan (8 år) var en enastående och väldigt engagerad mamma till sina egna två kullar. När det är någon annans valpar så tar hon oftast rollen att visa valparna va mycket kul det finns att upptäcka i världen. Gräva gropar och äta på pinnar och spännande platser som man upptäcker om man kryper in under och klättrar upp på. Hon är tålmodig, lite väl tålmodig ibland, men säger till valparna när dom uppenbarligen inte alls lyssnar på henne. Amy (6 år) är så språksäker och trygg och tar sig verkligen tid att prata med varje valp och de som behöver få veta vart gränserna går får veta det och dom som behöver en liten lekstund får det. Fantastiska Amy! Melker (5år) mjuka rara goa snälla Mellen! Han har alltid varit barnslig och gärna lekt med valparna men nu när han för första gången är äldsta hanen så försöker han vara med värdig och låtsas stundtals att valparna varken syns eller finns. Han gör så gott han kan vår rara Melker men han kommer aldrig i närheten av att vara den otroliga ledarfigur som pappa Pysen var. Valle (2 år) är så förtjust i valparna och vill så gärna busa men han är lite väl klumpig, och det vet han om, så om han tänker sig för så har han och valparna riktigt kul. Å han kan verkligen konsten att göra sig liten för han vill så gärna leka! Pippi (1 år) är så rar med sina halvsyskon och leker lugna fina lekar och myser och pussar dom små. Goa rara fina Pippi!

Valparna sover nu gott. Precis innan det började skymma så tog vi en kvällspromenad jag och Puzzel och alla små barnen. Eftersom vår tomt just nu är full med vallgravar (nja det ska ner nytt avlopp, vatten och el där men man kan tro att vi ska ha krokodiler där!) så kan vi inte gå ner på ängen så där smidigt och enkelt som vi brukar. Men Jocke har klippt en bra väg åt oss så vi går förbi ladan mot logen och så svänger vi liksom runt smedjan och där går det en väg bort mot gamla brunnen. Sen går vi upp mot husen igen och efter pumpgropen så är det nu en klippt väg ut på ängen. Det tar tid att gå den biten med åtta busiga barn som ska upptäcka allt som finns på vägen. Vi gick ett varv på ängen och sen vände vi tillbaka. Nyfikna är dom så när vi passerade grävmaskinen, traktorn och sågen med en stor plastsäck över så skuttar dom fram, kryper under och klättra upp över allt. Företagsamma nyfikna valpar gillar jag!

Imorgon har jag bjudit in alla valpköparna på kullträff så ikväll ska jag i säng tidigt för imorgon ska jag upp och fixa lunch och baka innan alla kommer. Det var tydligen inte en så bra dag för alla men några blir vi i alla fall! Mysigt!!


2013-08-24 kl 18.01

Förmiddagens egna lilla stund med varje valp blev innehållsrik och givande för både mig och dom. Det finns så mycket bra saker i dessa små juveler så det är bara för mig att ta tillvara på deras egenskaper och förstärka det jag tycker allra bäst om. Att komma när jag ropar älskar dom och jag uppmuntar kontakt och följsamhet men vill också se att dom är sjävlständiga och företagsamma. Viktig mix.

Det har varit underbart väder ikväll så jag kunde inte låta bli att vara ute lite extra länge och tog med mig en valp i taget så att dom fick prova att apportera en duva. Dom har har tidigare hämtat leksaker och dummie när jag haft dom ute en i taget men idag kändes det som att det va dags för fågel. Å vilken härlig inställning!! Nyfikna och entusiastiska! Alla fattade inte att dom skulle bära den men intresset och engagemanget var så stort så jag är jättenöjd eftersom det va första gången. Att ta bilder samtidigt som man ska uppmunta en liten 6 veckor gammal valp att apportera är inte så lätt men fröken "nacken" fastnade på två bilder i alla fall. Så söt!!
Fågeln är så stor men när vilja finns så går det bra att få den med sig!


Jag "slarvade bort" fågeln och lät valparna leta och jösses va kul dom hade!!


2013-08-23 kl 16.29

Igår kväll va Camilla, Johan, Mikaela och Emelie här och busade med valparna fram tills det började skymma ute. Sen fick valparna mat och så tog vi in dom. Dom somnade direkt. Imorse va Jocke uppe tidigt för kl 07 skulle bergsprängar-Nicke komma och hjälpa oss att bli av med lite berg som är ivägen för nya avloppet. När Jocke gick upp så hörde jag hur valparna vaknade så när det blev tyst så trodde jag att han tagit ut dom. Ellen sov så gott i min säng så jag hade inte hjärta att röra på mig och hon sov till nästan kl 07.30 och när jag gick upp då så tittade små nyvakna valpar på mig. Men jösses vilka sömntutor! Det vore toppen om familjen Bäck kan komma hit varje kväll så att valparna blir så här trötta och goa så vi får väcka dom på morgonen!

Eftersom det var farliga aktiviteter på tomten idag så blev förmiddagen i valphagen. Men för att de små skulle få ha en härlig förmiddag ändå så fick dom lammben och oj va dom mumsade. Så underbara och så snälla med varandra. Puzzel fick givetvis också några bitar och hon har verkligen en ängels tålamod med sina små barn! Älskade Puzzel! Snällare hund finns inte!
2013-08-22 kl 13.53

Jag och Camilla ha mailat datum fram och tillbaka för att få till några datum för kullträffar, plus en liten valpkurs, så att vi får träffas även efter att valparna flyttat hemifrån! Det kommer att bli söndagar även framöver eftersom det snart är mörkt och trist på kvällarna. Jag återkommer med vilka söndagar det blir men i början blir det nästan varje söndag eftersom vi har tänkt ha valpkurs varannan vecka och så vill vi även ha några kullträffar med möjlighet att prata om sånt som är aktuellt och även hinna med lite apportering.

Ellen och jag har varit ute på ännu en liten promenad med valparna nu efter lunch. Jösses vilket härligt gäng det är!! Alla är så kavata och fullständigt orädda för allt hittills. Klättrar och tar sig fram över allt. Å fort går det!! Sannslöst nyfikna! Alldeles underbara helt enkelt!! Verkligen valpar helt i min smak!

Ellen och valparna somnade gott efter vår lilla utflykt så jag passar på att lägga ut lite bilder så ni får se vad de små busungarna hittade på.


Ellens vagn är tydligen jättekul!Tungan rätt i munnen! Alla valparna är så orädda och inget underlag är läskigt!
Varför ta en lätt väg när man kan ta tillfället att klättra?

2013-08-22 kl 09.34

Fy va fort det går....bara två veckor kvar till raringarna ska börja flytta hemifrån!!

Två valpar söker varsin familj att flytta till så hör av er om ni är intresserade av att ge en av dom ett hem!

Valparna är mer och mer nyfikna på världen för varje dag så nu tar jag med mig dom på äventyr utanför hagen för att dom ska få innehållsrika dagar. Å dom skuttar så glatt med när vi går på promenad. Trygga och kavata. Än så länge har jag haft Puzzel med så att jag får hjälp att hålla ordning på busungarna.

Jag tycker att det är väldigt viktigt att valparna får en liten egen stund med mig varje dag. Dels för att jag ska lära känna dom men också för att dom ska få utvecklas mer individuellt och förberedas för det liv som väntar om två veckor. Innan vi bestämmer vilken valp som ska flytta vart så måste jag hitta den "röda tråden" hos varje valp och också skaffa mig en bild av vilken hund som passar i de familjer som vill välkomna en valp. Rätt hund i rätt familj är helt avgörande tycker jag!

Intensiva dagar här på Bärmöudd alltså så jag har inte varken tid eller lust att sitta så mycket inne vid datorn för jag vill vara med valparna!!


2013-08-19 kl 15.57

Idag fick jag äntligen med mig kamerna ut så här får ni några bilder på våra underverk!2013-08-18 kl 18.34

Kullträff för blivande valpköpare! Först träffade jag och Camilla en familj som vi inte träffat tidigare. Det blev en trevlig pratstund där vi alla berättade lite om oss själva.

Sen kom resten av gänget och då fick pappa Aramis chans att presentera sig och visa lite jaktträning. Vi berättade lite om vad som är viktigt att tänka på när man tränar med en flat och jag tror inte att man kan trycka nog hårt på detta med passivitet och vikten av att träna på allt det där runt omkring. Apportera kan hunden redan!

När vi var klara gick vi hem till valparna. Det blev förståss massor med valpmys och Puzzel såg till att även hon fick några klappar. Jag har förberett lite lunch åt oss och så bjöd Camilla och Mikaela på en massa godsaker till kaffet. Härligt att få tillfälle att umgås några timmar. Inte bara chans att lära känna varandra utan också tillfälle att reda ut många bra frågor om lite allt möjligt som är viktigt. Jag är nöjd med dagen och hoppas att ni också är det!

Men det här med namnen.....det kommer bli omöjligt även denna gång. Jag har snart bestämt mig för vilka jag tycker men ni som varit med och "röstat" tycker så olika och ingen tycker som jag! Tillslut brukar det vara Jocke som får fatta det avgörande beslutet....


2013-08-16 kl 08.17

Nu behöver vi börja komma fram till vad valparna ska heta. Här är några Dröm-namn men ni har säkert fler bra förslag så jag väntar ivrigt på att ni hör av er och kompletterar listan!! Jag ska fundera under dagen på vilka namn som är mina favoriter.

Drömvinst
Drömchans
Drömresa
Drömliv
Drömlott
Drömläge
Drömmål
Drömtillvaro
Drömfångare
Drömsaga
Drömdejt
Drömmöjlighet
Drömäventyr
Drömögonblick
Drömscenario
Drömtjej
Drömpuzzel
Drömtydare
Drömvävare
Drömpingla
Drömprins


2013-08-15 kl 11.18

Ännu en dag med underbart valpväder!!2013-08-14 kl 15.07 Nu är det härligt väder och valparna är ute och busar!! Så ofattbart trygga och kvata direkt!!

Ni får bara tre bilder nu för jag tänker inte sitta inne vid datorn för jag vill vara i valphagen!!

Puzzel ligger så snällt mitt i röran av valpar och låter dom som vill få dia och så leker hon tålmodigt med dom som vill det. Älskade Puzzel!!2013-08-14 kl 09.11

Nu kom Jocke in och berättade att när han gick upp i morse så låg en liten valp och sov så gott på mattan utanför lådan! Så härligt företagssam!!


2013-08-14 kl 08.19

I natt har valparna sovit så gott. Skönt för två nätter i rad har dom haft synpunkter alldeles för tidigt på morgonen....men då är det bara att roa dom lite mer på kvällarna helt enkelt. Så igår kväll när jag kom hem från jobbet så fick dom fara runt i hela huset och busa. Å sen en rejäl portion lammkött att äta! Sen sov dom så gott!

Nu är det nästan två veckor sedan som dom var på upptäcktsfärd utanför lådan första gången och då tittade dom så försiktigt och för varje gång upptäcker dom mer och mer. Så härligt kavata och nyfikna på allt nytt. Orken räcker längre och längre för varje gång och dom tar sig längre och längre från sin låda varje gång dom är ute. Igår var det valpar i både matssalen och sovrummet och däremellan. Det gäller att ha koll så ingen kryper in någonstans för plötsligt blir dom trötta och dom somnar dom där dom är och vaknar inte så lätt.

Sandra var här igår på eftermiddagen och hjälpte oss att få ihop en hage åt valparna ute. Å Jocke spikade ihop ett litet krypin åt dom så dom ska få en skön plats att sova på när dom är ute och behöver vila en stund. Ivrigt har jag väntat på denna dag för det är så häftigt när valparna är ute och skuttar för första gången. Men.... idag är det jättetråkigt väder.....regn och kallt.....varför?!?! Det ser ut att klarna upp så vi får hålla tummarna för att det blir en härlig eftermiddag i valphagen!2013-08-12 kl 09.55

Vilka små busungar vi har!! Å riktigt nyfikna på livet utanför lådan! Vi låter dom skutta runt i huset flera gånger om dagen och dom har så kul när dom knatar omkring och utforskar. Sen sover dom så gott!

Dom sover fortfarande i sin låda. I natt vaknade jag av att Puzzel rantade omkring. Då brukar hon vilja ut så jag gick upp för att släppa ut henne. I vardagsrummet mötte jag lilla pigga fröken "svanstipp" och hon spatserade så stolt med svansen rakt upp! Busungen hade tagit sig ur lådan alltså. Företagssam och nyfiken, det gillar jag! När jag stoppade tillbaka henne i lådan så va hon inte alls nöjd....men hon lyckades inte kliva över kanten så efter en stund somnade hon.

Igår hade vi valpköpare här på en liten fika på fömiddagen. Det fick bli en spontan liten inklämd stund eftersom vi skulle ha kalas för Ellen på eftermiddagen. Resterande söndagar är bokade enbart för fika med valpköpare så då kommer det finnas mer tid!

Här kommer de datum som vi har bokat in för träffar för er blivande valpköpare:
Söndag 18/8 vill pappa Aramis presentera sig och visa lite av det han jobbar med. Efter det blir det fika och valpmys i några timmar.
Söndag 25/8 är alla blivande valpköpare välkomna hit på valpmys och fika.
Tosdag 29/8 bjuder jag på lite middag och några timmars info om det som vi tycker är viktigt att tänka på när man får hem en ny fyrfota vän.
Söndag 1/9 är alla blivande valpköpare välkomna hit på valpmys och sen är det kennelträff för kennelns alla hundar och då är givetvis även alla nya valpköpare välkomna för att umgås och träffa flera vuxna flattar. Jag vet att många i Atomosgänget väntar ivrigt på att få träffa er som är nya i gänget!
Onsdag 4/9 är sista kvällen innan veterinärbesiktningen dvs vi måste bestämma vilken valp som flyttar vart. Kanske har vi redan bestämt oss men om vi inte har det så reder vi ut det tillsammans denna eftermiddag/kväll.
Lördag-söndag 7-8/9 gissar jag att det är ivriga familjer här som vill hämta sina nya fyrfota vänner!
Klockslag är inte helt klart för något av dessa tillfällen så det får vi höras om.


2013-08-09 kl 09.36

Jag har jobbat och haft hundmatshämtning så Jocke har tagit hand om valparna mycket nu i några dagar. Han och Puzzel är ett oslagbart team!! När jag kom hem igår kväll så var det så fridfullt i lådan och Puzzel var så tillfreds. Så himla sköt att veta att allt går så bra även när jag inte är hemma.

Valparna sover fortfarnade stora delar av dygnet men under vaken tid så är det mer och mer fart och dom är nyfikna på världen utanför lådan. Jag har dom utanför några stunder så dom får utforska lite och sen sover dom så gott. Eftersom vårt hus har ändrat sig en hel del sedan tidigare kullar så vet vi inte riktigt hur vi ska göra med valparna nu när de snart vill ha lite större utrymme. Vi har ju en ny ytterdörr nu så om vi använder den så kan valparna gå ut genom den gamla. Så bästa lösningen är förmodligen att valparna flyttar ut i hallen och så gör vi en liten hage utanför den ytterdörren. Inte helt bra med tanke på att vårt enda badrum är där och jag är ganska säker på att Jocke inte kommer vara förtjust i att kliva in bland valparna det första han gör på morgonen...det är inte valparna han har något emot.... jag får helt enkelt se till att vakna först och gå upp och släppa ut dom och så städa! Men jag tror att det är smidigast trots allt för då får valparna en egen ytterdörr plus att dom då är precis vid köket. Vi kommer också göra en stor hage någonstans på tomen. I vanliga fall så brukar valparna få vara fria på tomten men nu har vi hantverkare här många dagar i veckan så det kommer inte funka med åtta nyfikna valpar som är mitt i hela tiden så dom timmar får dom finna sig i att vara i en hage. Ja, ja jag ska klura lite till på hur vi ska få till bra lösningar för valparna trots bygget! Jag har verkligen planerat för hur och var jag ska ha mina valpar när huset väl är klart så då kommer det bli så himla smidigt att ha valpar och jag lääängtar verkligen!

Idag kommer Camilla och förhoppningsvis resten av familjen hit och tittar på valparna. Det ska bli så mysigt!!


2013-08-07 kl 10.25

Här är allt bara bra!! Valparna växer och utvecklas i en rasande fart!!

Puzzel tycker att valparna ska äta mer kött för varje dag. Hon bär in hela bitar till dom och när hon får mat i skål så äter hon rakst upp allt och så går hon in och kräks upp mat åt dom. Jag är därför väldigt väldigt väldigt noga med vad hon får att äta så att det blir bra mat till valparna men helst vill jag ju ge dom själv så jag vet hur mycket varje valp ätit och med vilken aptit. Så nu är vår överenskommelse att jag matar valparna först och sedan får Puzzel mat för när dom är riktigt mätta så låter hon ibland bli att servera dom något mer än bara lite varm go mjölk till efterrätt.

Jag har utökat valparnas meny med viltkött och kalkon men dom får oftast kyckling.

Igår träffade jag Camilla och vi har gjort en preliminär planering för de kullträffar vi vill ha innan valparna flyttar hemifrån. Det blir mest söndagar men förmodligen även någon vardagskväll. Jag har även börjat fundera lite på hur vi ska lägga upp valparnas första kurs.


2013-08-02 kl 09.02

Någon av dessa raringar söker en familj att flytta till. Hör av er om ni vill ge en av dom ett rikt och kärleksfullt liv!

Här är gänget! Så här stora är dom nu! Vi gjorde en rejäl städning lådan igår. Jocke städade och jag och Puzzel tog hand om valparna på en fäll utanför lådan. Bra arbetsfördelning!

Jag har satt lite tipex på alla valparna nu så jag lättare och snabbare ser vem som är vem.

Igår blev valparna 3 veckor. Den oroligaste tiden är över!! Så himla skönt att alla mått bra hittills och nu är dom stora nog att klara sig även om dom skulle få någon liten åkomma.

Dom blir mer och mer sociala för varje dag. Nu kommer dom fram och vill bli klappade och dom busar mer och mer med både varandra och med oss. En härlig tid!!2013-07-31 kl 10.52

Busungar! Nu börjar det bli fart och liv i lådan! Inte så långa stunder men dom skuttar runt och utforskar sin lilla värld för att sedan somna gott i en härlig hög igen.

Alla valparna mår alldeles utmärkt. Växer precis som dom ska och äter med stor aptit. Puzzel är extremt tydlig med att hon tycker att dom ska få mer kött för hon bär in sin mat till dom nästa varje gång hon får något. Å så ligger hon inte riktigt lika tålmodigt och låter dom dia utan hon umgås med dom och pysslar med dom men ser till att dom inte kommer åt maten. Står hon upp så når dom inte än. Å håller hon sig lite i rörelse så hinner dom inte med.

När jag matar valparna med kött så har jag hittills väckt en i taget och gett dom ur min hand. Men nu är dom så på allerten så när en får mat så vaknar nästa alla de andra på en gång så nu har jag och Puzzel börjat samarbete. Jag ger en valp kött och sedan bjuder hon på lite varm god mjölk utanför lådan. Redan i köket så gör jag åtta portioner med mat på ett fat eller på skärbrädan för det är lättare att ha koll då tycker jag och när Puzzel bjuder på efterrätt utanför lådan så är det dessutom ingen risk att jag ger två portioner till en valp och därmed missa att ge en annan.

Nu börjar det bli dags att fundera på lite datum för kullträffar. Jag ska boka lite datum med Camilla så att vi kan bjuda hit alla er som är intresserade av en valp i kullen. Valpmys och fika och så något tillfälle att träffa pappa Aramis, en middag vore trevligt om jag fick bjuda på också och så brukar det vara uppskattat att ha en träff där gamla och nya Atomosar får träffas. Ni som jag ännu inte träffat vill jag bjuda på en egen liten fikastund så vi får pratas vid i lugn och ro så hör av er om ni är intresserade av en valp så får vi boka in ett tillfälle att ses!

Namn måste vi också fundera på! Dröm-kullen verkar alla vara nöjda med som tema. Toppen! Jag gillar när det är tydligt tema på namnen så mitt förslag är att dom heter Dröm-. Dröm i början alltså. Hör gärna av er med förslag! Eller skriv i gästboken!!2013-07-28 kl 08.14

Så underbart när små valpar kommer och kryper upp i famnen för att mysa! Goa goa barnen! Mitt hjärta gör riktigt ont av all kärlek!
Men oj va små valpar kan kissa. Skönt att dom får i sig tillräckligt med vätska i värmen förstås! Nu har dom bara fäll i halva lådan så att det finns mer plats att kissa och bajsa på.

Dom har fått riktigt mycket päls nu så jag har fått bättra på märkningarna genom att klippa ännu lite mer i pälsen.

Puzzel fick ett köttben igår kväll. Jag föreslog att hon skulle äta det där hon brukar men nä det skulle hon inte utan hon tog med sig benet och la sig i valplådan. Alla valparna kom givetvis direkt och ville äta av mammas varma goda mjölk så där låg Puzzel men köttbenet i munnen i nästan 20 minuter. Barnen i första hand, alltid! Sen gick hon och la sig på sin vanliga matta och åt upp sitt ben och då sov alla små barnen så himla gott med mätta goa magar.
2013-07-27 kl 09.57

Utvecklingen går så fort nu!! Dom ser och hör och går omkring! Benen är inte stadiga än men dom kan ta flera steg innan dom trillar. Några små tafatta försök att leka lite med varandra får dom till också. Å så skäller dom! Men så söta så jag tänker inte ens försöka beskriva för det måste upplevas! En två veckor gammal valp som skäller till så hon blir alldeles förvånad av ljudet.

Dom har fått avmaskningsmedel och det blev inga oönskade reaktioner på det. Skönt!

Menyn har utökats med ekologisk äggula. Jösses va kladdigt det blir! Men det är så gott! Jag matar dom fortfarande i handen och dom äter så duktigt. Den mesta maten får dom fortfarande genom att dia men det är viktigt med små tillskott av kött och äggula så dom får lite extra järn.

Mjölkproduktionen är verkligen rejäl nu för att mätta alla åtta magarna så Puzzel äter sanslösta mängder. Hon får så mycket mat hon vill ha. Givetvis. Ungefär fyra skålar per dag och så en massa smått och gott däremellan. I skålen ryms 2 liter mat så 8 liter mat äter hon minst per dag. Kött, ben, grönsaker, bär och frukt och så får hon fortfarande lite tillagade kolhydrater i vissa mål. Utöver det hon får i skål så erbjuder vi henne resterna från vår mat, så mycket smör hon vill ha och så en banan, några kycklingvingar, en ostmacka eller vad hon nu vill ha till mellanmål. Hon håller sig rund och go runt magen. Det är viktigt att hon får så mycket mat så det räcker till henne också och inte bara blir mjölk till valparna.2013-07-24 kl 08.52

Öppna ögon! En valp har öppnat båda sina ögon under natten och två andra valpar har nästan öppnat sina ögon! På några andra så glittrar det lite i ögonvrån så dom är på gång! Så nu får ni klara er utan bilder ett tag för jag vill inte att de nya ögonen ska behöva hantera en blixt det första dom gör.

I natt när jag gick in till valparna så var en tjej på väg från högen med syskon. Jag väntade med spänning på vad hon hade för plan.....hon tog sig på vingliga ben från fällen och ut på tidningspappret, kissade och tog sig sedan tillbaka till den varma goa högen med syskon. Så duktig redan!

Kan Puzzel ha kommit på att några av valparna inte får tag i i lika mycket mjölk nu? Valparna är stora och starka nu och platsen vid maten är lite trång så det blir ofta så att de lättaste valparna puttas undan och då blir ju de stora valparna ännu större. Å fort går det. Så igår hittade Puzzel en lösning på det. Jag satt och tittade på Puzzel när hon gick runt i lådan och jag fattade först inte vad hon höll på med. Men efter en stund hade hon ordnat det så att de två valpar låg i ett hörn och sov och tre valpar låg i ett annat hörn och sov och tre minsta hade hon väckt och lagt sig bredvid så dom diade för fullt. Nu tog det ju inte så lång stund innan de andra valparna vaknade till och kom och tog sig en slurk mjölk men de minsta fick ju en liten egen stund i alla fall. Var det en slump eller har Puzzel medvetet försökt hjälpa de tre minsta?
2013-07-23 kl 11.39

Nu har valparna fått kött några gånger och det är verkligen uppskattat! Jag har köttet i min handflata och så får dom leta reda på det och mumsa i sig. Jag vill känna att alla valparna äter med rätt teknik för hittills har dom ju sugit i sig all mat men det är inte så bra när man äter kött och dessutom sväljer dom onödigt mycket luft om dom suger i sig köttet. Alla dom här valparna är jätteduktiga redan. Det brukar alltid vara några valpar i kullen som jag måste vara noga med länge men dom här små raringarna gjorde rätt från början.


Sover så gott!


Så söt!


Alla små barnen!


Pojken har hamnat på rygg men släpper inte sin tutte!


Han kämpar länge innan han måste ge upp!


Går nästan!


Det här med att älska skor får dom lära sig tidigt! Puzzel har ofta med sig min toffla till lådan!


Puss!


Mamma Puzzel tvättar och tvättar sin små barn!
2013-07-22 kl 19.48

Idag har valparna fått smaka kött för första gången. Väldigt väldigt lite så här första gångerna. Jag har köpt en fin bit ekologiskt krav-märkt nötinnanlår och så hackat det extremt fint. Många ger sin valparna köttfärs men jag vill undvika bakterier, framför allt nu när det är sommar, så jag köper en hel bit och hackar själv direkt innan de ska äta. Jag har även lagt några bitar i frysen så de ska få av 2-3 gånger per dag.

Alla valparna tyckte att det var jättegott! Som sagt dom fick inte mer än att de fick känna saken. Hellre många små smakportioner än att magen blir för förvånad och protesterar.


Sover så gott tillsammans!


Här är vår lilla gosse! Kanske han får heta Drömprins? Camilla drömde för flera år sedan om att det
skulle födas en ensam hane som skulle bli hennes och sedan dess har hon pratat om sin ensamma
hanvalp. Vi visste inte att han skulle ha sju systrar!


Valparna är betydligt större nu när de är 10 dagar gamla!


Mamma Puzzel tvättar dom så noga.


När mjölken rinner till så står svansarna rakt ut. Så söta!!


Valparna fick sin första lilla smakportion med kött idag. Å det blev massor kvar på skärbrädan och Puzzel rensade så gärna!

,
2013-07-21 kl 21.18

Jag har haft en massa att fixa senaste dagarna så det har inte blivit så många rader här, tyvärr. Idag hade jag en liten kennelträff och vi blev riktigt många med tanke på semestertiderna som råder.

Å lite träffar för dessa valparna håller vi på att planera! Camilla är på semester i Grekland så jag vill bara tjatat lagom mycket om datum och valpträffar men vi är i alla fall på gång med en planering. Flera gemensamma fikastunder, tillfälle att träffa pappa Aramis, och så en middag har vi tänkt hinna med innan valparna är stora nog att flytta hemifrån. Det ska bli så mysigt!!

Allt är bara bra med valparna! Tjocka och goa precis som det ska vara! Puzzel känner sig stundtals överflödig i lådan och kommer ut och är med oss. Hon unnar sig också att skutta någon extra minut när vi är ute. Det ser så skönt ut!

Imorse pysslade jag en liten stund med varje valp. Klippte klor och kände igenom dom och kollade så allt är som det ska och jag hittade inget oönskat. Skönt! Ögonen är fortfarande stängda på alla. Så jag ska ta en omgång kort till på dom så ni får njuta av dom små raringarna för när ögonen väl öppnas så blir det uppehåll i fotograferingen ett tag för jag vill inte att de små nyöppnade ögonen ska få en blixt att hantera det första som händer.
2013-07-19 kl 14.59

Nu är dom små raringarna en vecka gamla! Så skönt att den här första veckan har passerat så helt utan oro. Nu kan vi andas ut lite. Alla växer som dom ska och dom är hyfsat jämna i storlek. Jag har bättrat på deras märkningar så jag inte ska blanda ihop dom.

Puzzel mår utmärkt! Hon känner mer och mer att hon kan lämna lådan men hon har hela tiden ett öra öppet och hon rusar in till dom direkt när dom ropar på henne. Men det är bara vissa pip som hon bryr sig om. Andra ljud så ligger hon lugnt kvar men så ändras ljudet lite och då får hon bråttom. Fina fina Puzzlan!

Jag jobbade hela dagen igår och idag har jag varit iväg på lite ärenden så Jocke och Ellen har varit hemma med Puzzel och valparna. Det är så himla häftigt att se hur viktig husse är för Puzzel när hon har valpar. Han är inte alls så här viktig annars men hon var lika hussig under förra kullen också. Så söt!
2013-07-16 kl 18.17

Här kommer några nya bilder! Men det händer ju inte så mycket med valparna just nu så bilderna blir rätt lika och nu har ni väl sett valparna från alla vinklar man kan tänka sig så vi kan strunta i bilder några dagar?


2013-07-16 kl 18.17

Bästaste mamman bar in sin mat till sina små barn! Det blev ganska
suddiga bilder men jag tänkte att ni kanske ändå vill se hur fint hon tänkte?!


Puzzel fick några ihopfrysta kycklingvingar och hon skuttade direkt
och la dom hos valpar! Så söt! Men valparna är för små än!Efter en stund flyttade hon vingarna lite närmare valparna.... men
efter tag insåg hon deras bristande intresse och åt upp dom själv!
Men det var ju väldigt gulligt av henne att dela med sig!Några raringar sover gott i mammas byxor!Jag kollade igenom gamla bilder och hittade den här på pappa Aramis! Här är han 7 veckor och apporterar fågel hur fint som helst!

2013-07-16 kl 09.02

Imorse när jag och Puzzel var ute en stund så passade hon på att riktigt rusta runt på gräsmattan. Hon har haft så väldigt bråttom in varje gång hittills men nu sprang hon i världens fart åt helt fel håll och det syntet hur hon njöt av att få använda sin muskler.

Valparna mår utmärkt och är så runda och goa allihop. De växer och utvecklas precis som dom ska och det finns ingen anledning till oro för någon av dom. Så himla skönt!

Vi kommer behålla minst en av valparna här hemma. Husse har sagt ok till det trots att vi egentligen sagt att vi inte ska ha fler hundar.... men det här är ju Puzzels valpar..... Å så vill jag gärna ha en eller två av tikarna på foder så jag är säker på att jag kommer ha hundar att avla vidare på från denna kull. Så om någon av er där ute känner att det skulle vara kul att vara fodervärd åt en av våra tikar så hör av er så får vi prata vidare om saken!

Å så det här med namn på valparna?! Dröm-kullen har jag tänkt mig, blir det bra? Drömvinst, Drömchans, Drömresa, Drömliv, Drömlott, Drömläge, Drömmål, Drömtillvaro, Drömfångare osv. Eller Sanndröm, Dagdröm, Svärmorsdröm osv. Inte så genomtänkta förslag ännu så hjälp gärna till och klura!2013-07-15 kl 11.09

Alla mår toppen! Jag känner mig så trygg med Puzzel så jag nästan glömmer att vi har valpar hemma. Nä det gör jag förstås inte men jag vet inte hur jag ska förklara. Hon är så fin med dom och så extremt lyhörd på vad dom vill så det är makalöst fridfullt i lådan hela tiden. Jag litar så mycket på henne att jag till och med lyckades sova riktigt gott en stund i natt. Det brukar jag verkligen inte lyckas med när vi har så här små valpar hemma!

Valparna är bara tre dygn men ändå så välutvecklade, duktiga och försigkomna. Nedan ser ni en bild på en valp som nästan går ett steg. Det är tidigt när man är tre dagar och hundvalp. Puzzel är också lite före sig tid för igår efter att hon ätit en enorm portion med mat så gick hon raka vägen in till valparna och kräktes upp tre högar i lådan. Tikarna gör ju så när valparna är större och kan äta mat men så här små valpar ska bara dia! Men tanken är ju god och det är ett smart sätt att bära hem mat till sina små barn. Dessutom får valparna lite halvsmält föda och mammas magsafter och det är ju alldeles utmärkt. Men....inte redan nu! Älskade Puzzel! Valparna var inte ett dugg intresserade av maten som mamma serverat och hon såg så snopen ut när jag städade bort allt.En rad med fina tjejer!!När dom sprider ut sig så här så är dom inte kalla och det är väldigt viktigt. Vi vill ju gärna ha något
fönster lite öppet i sommarvärmen men valpar är känsliga för drag så vi har väldigt nog koll så det inte drar på dom.Skönt att sova nära ett syskon.Den här lilla vännen låg och sprattlade och pep i sömnen, vad drömmer en så här liten om?Härligt kaos när alla samtidigt ska hitta en tutte!Å dom äter och äter och äter! Alla är så runda och goa om magen!Bilden är lite suddig, men det syns väl att benen redan är så stadiga så valpen nästan tar ett steg! Dom är ju bara tre dagar! Va fort det går!

2013-07-14 kl 09.43

Här får ni lite bilder på våra underverk och deras fantastiska mamma!
Alla åtta barnen! Så här låg dom när Puzzel passade på att sträcka på benen. Så trygga och välmående!Älskade Puzzel tillsammans med sina små!Det här med att ha en valp under frambenet är uppenbarligen bra för där finns det någon hela tiden.Mammas varma mjölk är så god!

2013-07-14 kl 08.28

Ni tröttnar säkert snart på att höra hur fantastisk Puzzel är men jag måste få skriva det igen! Hon gör allt så bra och jag är så trygg med hennes val och beslut. Valparna är bara två dygn gamla och ändå är jag så trygg och lugn. Så himla skönt!

Valparna har blivit bättre och bättre på att ta sig dit dom har tänkt sig. Påtagligt mycket starkare i kroppen.

Puzzel har sovit så gott i lådan hela natten med vid kl 04.30 behövde hon ut en sväng och självklart fixade vi det. Under natten har hon bytt ställe i lådan några gånger och som jag tolkar henne så vill hon inte att valparna ska dia hela tiden. Valparna är precis så där lagom runda och goa om magen och feta valpar finns det inget bra med så jag tycker att hon är klok. Å hon är så underbar när hon samlar sina små barn framför sig och bredvid sig och överöser dom med kärlek och omsorg. Alla får sig en rejäl omgång tvättning och därmed också hjälp att tömma tarm och blåsa.

Nu på morgonen har jag hunnit med att svara på mail. Äntligen! Förlåt att ni fått vänta någon dag! Om någon av er ännu inte fått svar så maila igen för då har jag missat er! De här första dygnen är så tuffa och min hjärna är bara som gröt när jag inte får sova. Från nu anar jag att livet kommer bli lite mer som vanligt igen och då kommer ni få svar inom rimlig tid. Jag brukar alltid prioritera mail från nya förväntansfulla valpköpare för själv skulle jag vilja ha svar samma sekund om jag väntade på att få en ny valp i mitt liv.2013-07-13 kl 20.51

Det är så fridfullt i vår låda. Dom äter och sover och så mycket mer händer inte. Dom verkar må toppen i alla fall! Puzzel har massor med mat till dom! Skönt!

Nästan alla navelsträngar har trillat av och dom har läkt så fort och så fint.

Jag måste också be om ursäkt för att jag inte hunnit med att svara på alla mail från er gamla och nya valpköpare. Dagen idag har bara försvunnit! Förlåt! Jag ska sätta mig så snart jag får en lucka men det här med att ha valpar och en liten Ellen tar mer av min tid än jag riktigt trott....

Nu ska vi få husses hjälp att storstäda lådan så det får bli ett kort inlägg i valpdagboken denna gång.

Måste bara lägga ut en bild på pappa Aramis som Camilla skickade:


Eftersom han inte kan krama sina barn ännu så kramar han sin nalle. Goa fina rara Aramis!!
2013-07-13 kl 06.04

Jag måste börja med att tacka er alla för allt fint ni skriver i gästboken. Det betyder väldigt mycket för mig att ni är med oss här i vår låda! Valpbilder får uppenbarligen många "Gilla" på facebook och det är ju kul men jag uppkattar mycket mer de personliga saker som ni skriver. Å så tack för alla mail och sms! Om jag missat att svara på något så förlåt mig men det är gröt i huvudet när jag inte får sova på flera dagar!

Natten har varit så lugn och det är så harmoniskt i vår låda. Igår kväll var Jocke och Ellen iväg på ett litet ärende och Puzzel var inte helt tillfreds med att husse åkte iväg. Av någon anledning så är just han viktigast när hon har valpar. Aldrig annars. När husse kom hem igen så blev Puzzel så lycklig!! Men även när han väl va hemma igen så tyckte jag att hon va lite orolig så jag provade de åtgärder som jag brukar och jag vet inte vilken av dom som hade bäst effekt men hon fick tillbaka rätta känsla i kroppen och somnade så gott bland sina små barn.

Jag fick tillfälle att sova en typ 2 timmar i min egen säng igår kväll. Tänk att den egna sängen är så mycket skönare än alla andra och tänk att något så självklart kan uppskattas så mycket! Jag vaknade strax före kl 01 och då satt Jocke och Puzzel och tittade på film i valplådan. Så söta ihop! Jockes överlämningsrapport löd typ "hon vill absolut inte gå ur lådan och hon blir förtvivlad om hon inte har koll på alla valparna". Härligt Puzzel!

Resten av natten har jag och Puzzlan pysslat med valparna. Mest hon förstås! Jag har fått chansen att slumra lite i sängen i valprummet. Det är så fantastiskt med säng i valprummet så jag kan inte förstå hur jag klarat mig utan de 16 andra kullarna!


När Puzzel är hungrig och vi inte fattar det så går hon ut och beställer mat. Det syns på hela henne att det är just mat hon vill ha! Men hon tar sig inte tid att äta den i köket för så snart vi fattat att vi ska göra mat åt henne så skuttar hon tillbaka till lådan och väntar där. Om valparna vill dia så måste vi mata henne med gaffel men om dom sover gott så äter hon själv om vi ställer ner skålen i lådan. Här är gårdagens middag. Viltkött men spenat och ris. Våra hundar får nästan aldrig tillagade kolhydrater för dom mår bäst på en kost med bara kött, ben, grönsaker och frukt men just när det gäller digivande tikar så ger jag lite tillagade kolhydrater under den tid som valparna inte får någon annan mat. Min erfarenhet är att valparna mår bäst då. Tiken verkar inte ta skada av det utan håller sig alltid bra i hullet och är tillfreds på alla sätt. Vi har ju aldrig problem med att våra tikar blir magra och självklart så har digivande tikar fri tillgång till mat. Å dom får äta det dom vill ha. Å jag erbjuder allt möjligt och vissa gånger tar dom och andra gånger inte. Jag litar på att dom är kloka. Några gånger om dagen tar jag fram smörpaketet, ekologiskt givetvis, så de får äta tills de är nöjda. Efter sin frukost i morse så ville Puzzel ha lite smör och efter ungefär 150 gr vände hon bort huvudet. Lagom för den gången alltså.2013-07-12 kl 19.01

Allt är så fridfullt i våra låda. Alla valparna är tysta och nöjda och Puzzel är en så klok och bra mamma. Vi finns bara i närheten men vi behöver inte göra någonting. Hon sköter allt perfekt. Jag njuter av varje sekund tillsammans med henne och de små barnen. Min älskade Puzzel är verkligen bäst på allt!

Ni kan inte gissa vilken fantatisk överraskning vi fått av Camilla idag. Hon envisades med att komma hit och lämna lite mat åt oss och hur vi än sa att vi har mat så ville hon komma ändå. Vi släpper givetvis inte in någon i vårt hem så när hon kom gick jag ut på vägen och mötte henne. Vi fick en proppfull korg med godsaker från Melanders Fisk! Å Ellen fick en charmig anka som hon älskade från första sekund. När vi väl packat upp all mat så har vi så vi klarar oss en veckan, minst! Underbara Camilla! Tack snälla för att du är du! Så nu har vi ätit en gigantisk bakelse med lax ooh räkor, kall laxpaj med karvingsbotten, rullar med lax fylld med någon typ citruskräm och färska räkor. Om vi orkar senare ikväll så blir det gratäng med marulk och så pannacotta till efterrätt. Kvar har vi då västerbottenpaj, en gigantisk bakelse med lax och räkor samt massor med gravad lax och krämig dillpotatis. Å så en låda jordgubbar och en påse chips! Men hur mycket mat vi än fått och hur god den är så är det omtanken som betyder något. Någon har gjort något för oss liksom. Bara tanken är ovärderlig. Men det som betyder allra mest är att jag fått se och uppleva att Camilla är minst lika lycklig som jag över våra fina starka duktiga Puzzel+Aramis-barn!2013-07-12 kl 14.52


Alla åtta barnen!Älskade Puzzel!Den största tutten längst bak har massor med mjölk så valparna får öppna munnen ordentligt för att få tag!Nöjda!Puzzel vilar lite.Man får kämpa för att tag sig runt och komma dit man vill, men det går!Mammas varma goda mjölk!Lilla gubben! Enda brorsan och så sju systrar!Puzzel tvättar och pysslar så kärleksfullt. Valparna kan varken kissa eller bajsa utan mammas hjälp så regelbundet tvättar hon deras magar för att stimulera tarmarna och blåsan.Visst är det underbart med dessa oanvända fötter?!Pojken sover så gott under mammas framben.Det finns massor med kämparglöd i gossen och tur är väl det för både jag och Camilla har stora planer för honom! Han är ju väldigt värdefull i avel nu när han är ensam hane!

2013-07-12 kl 11.25

Nu har jag fått sova två timmar men jag blev bara tröttare.Den här bilden tog jag innan jag somnade så här är dom inte gamla. Men ändå riktigt runda och goa om magen. Jag är så stolt över min Puzzel som fått så välskapta starka friska duktiga valpar!

Puzzel mår utmärkt. Jag lyckades lura ut henne en snabbis men jösses va bråttom det var tillbaka in till valparna!Den här lilla vännen sover så gott på mammas framben!

Puzzel har en egen uppfattning om hur de små ska tas om hand. Hon är inte så noga med att ge mat utan värme och kärlek är viktigare. Många tikar ligger bara på sidan och låter valparna dia men Puzzel vill ha dom framför sig och bredvid sig så hon kan pyssla med dom.

Alla valparna är tysta och nöjda och en tyst valplåda är det bästa man kan önska sig när dom är några timmar gamla. Då mår dom toppen! Varma och goa är dom och jag har känt igenom gänget och alla ger "rätt känsla i handen" eller hur jag ska säga. Den sista tiken är nu lika pigg och framåt som sina syskon. Skönt att vi kämpade på med henne nu när det visar sig att hon har lika mycket vilja som sina syskon. När jag satt med henne under tröjan så tänkte jag att hon kanske ska heta Vilja. Vi får se om hon fortsätter att leva upp till det namnet. Vissa valpar har ju döpt sig själva redan när de är några minuter gamla.

Jag har städat lådan ordentligt. Skönt att få bort allt kladd. Det är viktigt att hålla rent och det kommer grön sörja ur Puzzel i flera dagar nu. Tur att jag har en tvättmaskin som är van att jobba!

Ni alla som ger Jocke beröm för nattens jobb måste jag tyvärr göra lite besvikna. Han och Ellen somnade kl 21 igår kväll och strax efter kl 06 imorse väckte jag honom för då hade Ellen vaknat. Så ja han har varit fanstiskt som sovit gott i natt så han kunde ta hand om Ellen på morgonen så jag fick chans att sova 2 timmar när valpningen var klar! Vi har ju ett nytt läge nu liksom med en liten Ellen att ta hand om också och hon har världens bästa pappa!2013-07-12 kl 06.35

Sista lilla fröken piggnade på sig snabbt så jag kunde lägga henne hos syskonen och hon letade direkt reda på en tutte.

Puzzel är lugn nu och är så kärleksfull med sina små barn. Fina fina Puzzel! Jag är så otroligt stolt över att hon är min! Jag vill passa på att än en gång tacka min underbara vän Randi som såg till att Puzzel blev min och så måste jag ju tacka Camilla som gjort det möjligt för mig att uppfylla drömmen om Puzzel+Aramis. Å Aramis ska jag också tacka Randi för eftersom det är hennes hane Topper som är pappa till Aramis.

Puzzel har lagt sig skönt tillrätta bland alla barnen. Hon har vänt på sig men jag får inte känna på magen så som jag vill tyvärr. Men om vi tolkar hennes val och beteende så finns det inga valpar kvar, men det har hänt många gånger förr att det kommer en sista långt senare än syskonen. Jocke gav henne lite kyckling och det ville hon ha.

Intressant att det blev en hane och sju tikar! Jag har klippt lite i pälsen på tikarna så jag ska veta vem som är vem.

Nu är Jocke vaken så jag ska passa på och duscha och sova en stund när han kan ta hand om Puzzel och valparna. Han kommer dock inte att uppdatera hemsidan så ni får klara er utan info en stund nu. Men tusen tack för att ni varit med oss i natt! Era glada tillrop ger mig massor med energi!2013-07-12 kl 05.53

En tjej till! Hon va medtagen när hon kom ut men jag och Puzzel hjälptes åt och valpen piggnade till mer och mer. Nu har jag henne under min tröja för hålla henne varm medan Puzzel pysslar intensivt med sina små. Den har lilla försvinner liksom i röran och jag vill ha koll på henne en stund till.
2013-07-12 kl 04.22

En tjej till! Hon bara trillade ut utan att Puzzel tog i så både hon och jag blev så förvånade när valpen låg där!

Men jösses va många tjejer! En pojke och sex tjejer hittills och kanske är det någon mer i magen men Puzzel har fullt upp med sina små barn så jag lyckas inte känna ordentligt men jag tror att jag känner något.2013-07-12 kl 04.07

En tjej till!
2013-07-12 kl 03.43

Nu har Puzzel lagt sig till rätta och vilar lite. De små barnen mumsar på den varma goda mjölken. Alla äter bra och det är så skönt! Den här första möjlken, råmjölken, är viktigt för att få näring och värmen men den innehåller också saker som är bra för att immunförsvaret ska få en bra start.
2013-07-12 kl 03.18

En tjej till!

En pojke och fyra tjejer så här långt alltså! Men det finns fler i magen!2013-07-12 kl 02.59

En stor tjej som mår alldeles utmärkt!

Puzzel har fått äta moderkakorna från de tre första valparna. Det låter hemskt äckligt men det är massor med bra näring och dessutom sägs det att värkarbetet stimleras om tiken får äta några moderkakor. Dom är uppenbarligen goda! Men nu får hon inga fler på ett tag för de flesta tikar blir väldigt dåliga i magen av för många.

Efter alla valpningar har jag nu äntligen lärt mig att ha något ätbart lättillgängligt så nu har jag fått i mig lite ny energi. Jag blir väldigt hungrig av att vara vaken på natten!2013-07-12 kl 02.39Nu gick vattnet så snart kommer en till!

De tre syskonen diar ivrigt!2013-07-12 kl 01.58

En stor fin kille! Med baktassarna först!

Puzzel fick ta i lite extra för att få ut honom men hon var så klok och vilade och andades mellan värkarna.

Puzzel är helt enastående! Jag bara sitter bredvid och njuter av allt bra hon gör. Älskade Puzzlan!2013-07-12 kl 01.35

En riktigt rejäl tjej!!

Pigg och företagsam!! Hon kom inte ut direkt och det syntes att hon sprattlade trots att hon inte ens fått ut mer än baktassarna. Innan nästa värk så åkte hon in en bit och Puzzel fick ta i ordentligt för att få ut henne på nästa värk.

Nya värkar nu så snart kommer en till!

Kul att ni är några stycken som är med oss denna valpningsnatt!2013-07-12 kl 01.15

Första valpen är född! En tjej!!

Puzzel är samlad och sansad hela tiden. Värkarna har kommit oregelbundet och hon tar varje värk så lugnt och fint. Däremellan vill hon mysa och bli klappad.

Jag har serverat den vanliga valpningsnäringen dvs äggula med druvsocker och lite flytande kalk. Puzzel va skeptisk först men när hon väl smakat så tog allt snabbt slut. Känns bra att hon fått lite energi i kroppen.

Nu pysslar hon så fint med sin lilla dotter. Å det är en tjej som vet vad hon vill och tar för sig här i livet och hon hittade en tutte direkt!2013-07-11 kl 23.23

Allt det där som hör en valpningsnatt till håller vi på med just nu dvs plötsligt behov av att gå ut och kissa och bajsa, kräkas på golvet, bädda, flåsa och pusta och sucka. Öppningskedet är tveklöst igång alltså! Några små sammandragningar har hon också så nu behöver vi nog inte vänta så länge till.....
2013-07-11 kl 19.20

Puzzel sover mest. Klokt att vila så mycket det bara går för jag gissar att vår natt blir lång....

2013-07-11 kl 18.25

Puzzel har bäddat fint bland husses arbetskläder som ligger bredvid tvättkorgen för att bli tvättade. Men nu har husse övertygat henne om att valplådan är en bättre plats så nu är hon i valplådan tillsammans med husse. Dom är ett härligt team! Puzzel bäddar och fixar och vilar en stund och husse ligger bredvid eller sitter på stolen vid sitt skrivbord alldeles intill. Puzzel har inga värkar än men hon är så där lite frånvarnade i blicken, flåsar lite, suckar till på det där alldeles speciella sättet och så skakar hon lite ibland och hon vill absolut inte ha något att äta. Allt är precis som det ska så här innan valpning alltså. Det kan fortfarnade ta flera timmar innan det kommer valpar.....men vi är väl förberedda och väntar med spänning! Jag kommer givetvis hålla er uppdaterade!
2013-07-11 kl 13.04

Det händer inte mycket här på Bärmöudd idag.... Puzzel sover mest. Hon vill absolut inte ha något att äta. Jag erbjöd henne resterna av Ellens lunch och det brukar vara en kö med hungriga hundar när Ellen har ätit klart men Puzzel luktade knappt på köttfärssåsen i skålen.

Det här med att vänta är inte riktigt min grej....så jag tycker att valpningen kan börja nu! Puzzel låg i valplådan en stund och husse höll henne sällskap men nu ligger hon på köksgolvet och snarkar högt. Det hade ju varit väldigt skönt om de föddes på dagen. De flesta valpar föds på natten men jag blir sliten av det för jag börjar bli för gammal nu så jag kan inte vara vaken i flera dygn så som jag kunde förr...2013-07-11 kl 09.04

Puzzel ha sovit gott hela natten. Varken jag eller Jocke har kunnat sova ordentligt för det är ju trots allt dygn 63 idag så valparna måste ju komma när som helst. Puzzel sov under Ellens säng. Dom är så fina med varandra! Puzzel har legat så stilla och andats så lugnt så jag har titta efter noga att hon verkligen lever!

När jag gjorde frukosten gick hon ut ur köket och när jag ropade på henne kom hon sakta mot mig och jag ställde ner hennes skål så tittade hon på mig med gigantiska ögon och vände sig om och gick. Så brukar det vara när valparna börjar bestämma sig för att komma ut. Från att tiken varit hungrigast i hela världen till att plötsligt inte vilja ha någonting alls.

Hon sover nu lugn och fridfullt vid mina fötter men det kan som sagt inte vara så länge kvar nu hur lugn hon än är. Dygn 63 är det dygn som flest valpar föds på enligt statistiken.2013-07-10 kl 18.15

Ett tag trodde jag att det va på gång men nu har Puzzel, jag och Ellen haft en skön eftermiddag med lite vila och nu bakar vi bröd (något måste vi ju göra så tiden går fortare...). och Puzzel är hur lugn som helst. Hon tvättar sig en del på sidorna så det rör nog på sig en hel del där inne.

Kul att ni är så aktiva i gästboken och gissar antal valpar och fördelning!! Minst sju valpar alltså! Det vore ju härligt med en stor kull. Jag hoppas på minst åtta men hon lurades ju så väldigt förra gången så vi får se....men det är skönt om det blir ett gäng för är dom för få så blir jag så fäst vid dom så jag inte kan sälja dom.... Puzzel och Aramis är ju en riktig dröm som blir sann!
2013-07-10 kl 12.31

Nu har Puzzel godkänt valplådan. Hon och husse har fixat till den. Jocke är ju gärna barnmorska och just Puzzel är väldigt noga med att husse ska vara med henne.Här är alltså vårt nyrenoverade valprum!

Hon vänder sig plöstligt mot magen ibland och jag gissar att det är valparna som busar med mamma. Aptiten är inge vidare idag och andningen och blicken är annorlunda och hon vill ut och kissa ofta. Något på gång gissar jag!2013-07-10 kl 10.32

Kul att vi har några läsare som följer oss här i valpdagboken! Då blir det ju liksom roligare att uppdatera!

Jag har ägnat förmiddagen åt att rengöra tegelvägg i vardagsrummet och Puzzel är så skönt oberörd av allt och ligger mitt i röran.

Magen blir större och större och det är så underbart att hålla handen på magen och känna dom som liven. Hur många tror ni att det är där inne? Fördelning hanar och tikar? Någon som vågar gissa?

Det är en sån märklig känsla att vänta på valpar som ska födas. Det är ett skönt lugn här hemma. Vi har haft vårt hem stängt i några dagar redan så Puzzel ska få lugn och ro. Inga hantverkare och inte goa vänner på besök alltså. Känns märkligt för det brukar vara full fart här från tidigt morgon och oftast hela dagarna.

De andra hundarna får finna sig i att vara i delar av huset eller ute så Puzzel får några rum för sig själv. Hundarna köper det utan problem och håller sig lugna även om vi inte har lika stora möjligheter att roa dom just nu. Dom vet förstås vad som är på gång.

Även för oss är det skönt att slå av lite på farten så här innan valparna kommer för valpningsdygnet blir man väldigt sliten av och valparnas tre första dygn lämnar vi dom inte obevakade många sekunder. När dom är en vecka gamla, om alla mår bra, så brukar jag våga andas ut. Dom är så sköra och ömtåliga när dom är små och går något fel så går det så fort att förlora dom. Älskade små juveler!
2013-07-10 kl 07.53

Natten har varit lugn. Puzzel har sovit nedanför min säng. Hon brukar ju alltid sova i husses säng men sedan några veckor tillbaka så har hon valt golvet.

Jag tar ut Puzzel på egna prommenader nu när hon är så tjock om magen. Vill inte att hon ska bli påsprungen av de andra hundarna. Prommenader...nja... vi lufsar runt en stund på tomten tillsammans. Jag tar henne inte utanför grinden för jag vill inte utsätta henne för smittrisk och tomten räcker gott och väl för hennes önskemål. Nu på morgonen ägnade hon sig mest åt att visa mig alla fina ställen som valparna kan bo på. Men husse har fixat valplådan i det renoverade valprummet så på ett eller annat sätt ska vi övertyga henne om att det är där som valparna ska födas och bo. I vårt renoverade valprum har vi en säng och det känns så lyxigt! Inte lika ont i kroppen denna gång alltså för jösses va många underligga ställningar vi har haft i valplådorna genom åren. Men nu när vi har större hus så blir det tv-rum där vi hade matsal förut så nu när tvn flyttar ut ur valparnas rum så har Jockes skrivbord flyttat in. Det är ju mest Jocke som är med valparna så han kommer stormtrivs med att sitta vid sin dator och titta på film samtidigt som han finns hos valparna och deras mamma.

Vi använder samma valplåda men Jocke har sågat av den lite för att passa bättre i rummet. Men å andra sidan så har valplådan alltid varit för stor så nu kommer den bli perfekt. Kanske kan jag få till en bild så ni får se hur vi ser ut.
2013-07-09 kl 21.27

Vi ser inga tecken på att valparna vill ut. Förra kullen började valpningen på dygn 62.

Puzzel har varit lugn och nöjd hela kvällen och hon åt sin middag bestående av en stor skål med kyckling, tomat, paprika och hallon med stor aptit. Tålmodigt har hon engagerat sig i de lekar som Ellen uppmuntat till och mellan varven har hon sprungit iväg för att kolla hur det går för husse med panelen i nya matsalen. Stundtals märker man inte ens att hon är dräktig. Så himla skönt för henne!
2013-07-09

Dygn 61! Det är lite kämpigt att vara Puzzel idag. Väldigt varmt framför allt! Aptiten är lite sämre idag. Till frukost fick hon viltkött, blåbär och spenat men hon lämnade hälften. Har aldrig hänt tror jag... Under dagen har hon fått några kycklingvingar nu och då och så banan, äpple och så godsaker så som vispad grädde, macka med ost...ja listan kan göras lååååång.....självklart får hon allt hon vill ha!Mat till valparna finns det massor redan!
2013-07-08

Dygn 60! Puzzel mår utmärkt men hon är lite avskärmad och innesluten så hon har börjat förbereda sig. Men hon åt snabbt upp nästan 1 kg vom i morse så jag tror inte att valparna har tänkt komma än på ett tag.


Hon sover djupare idag och har slagit av på farten både inne och ute.
2013-07-07

Dygn 59! Valparna är här snart alltså!


Hon rör sig lätt och smidigt trots magen. Hon åt 1 kg vom till frukost så jag tror inte att det blir valpar idag.


Skönt att vila i gräset.


Här håller vi på att bygga ny farstukvist och under den tycker Puzzel är perfekt boplats för valparna.
Jag och Puzzel brukar tycka lika om det mesta men jag har en annan plan på boplats till valparna.....
Visst är hon söt som har med sig sin fina fotboll överallt?!