Valpar


Vi hoppas på två kullar hos oss under våren/sommaren 2024!


Är ni intresserade av en valp från oss så hör av er!Flax och Sigge!

Flax är dräktig! Vi såg många valpar på ultraljudet!
Flax och Sigge ger oss alltså ett härligt gäng valpar i mars. Valparna är redo att flytta till sina familjer i maj. Vi har all anledning att tro att det blir ett gäng friska och sunda och genuint trevliga valpar!Flax är född och uppvuxen i England. Flax är en frisk och väldigt rar söt liten tjej som alltid gör sitt bästa för att förstå och anpassa sig. Makalöst snäll och vänlig och hon verkligen älskar alla. Arbetsmässigt så har hon alltid mycket lust och alltid en vilja att göra rätt. Hon jobbar gärna med näsan och gillar att kämpa på med svåra uppgifter men hon har ändå alltid ett öra över för sin förares önskningar. I stamtavlan heter hon Baronbeck Flax at Chywoon och i hennes linjer är uppskattade jakthundar som verkligen visat vilka duktiga rasrepresentanter de är.Vi brukar fastna för hundar med engelska jaktlinjer för vi tycker att dom linjerna har det vi söker både som arbetshundar och även som fantastiska familjehundar. Genuint snälla, mycket samarbetsvilliga och synnerligen lyhörda individer som är behagliga i alla situationer. Trygga, modiga och stabila och en väl fungerande av- och på-knapp. Fina egenskaper som passar både för den som vill utbilda en apportör men även till de mesta andra saker som man kan göra med sin flatcoated.Vi har valt Sigge som pappa. Han är född hos oss i en kull där dom är 15 friska härliga syskon. Det är ett bra bevis på sund avel tycker jag. Sigge heter Atomos Oemotståndlig Som Choklad. Han är en frisk och en riktigt charmig gosse. Han har en härlig tro på sig själv och sin förmåga. Orädd och säker i miljö. Trygg och bra med allt som livet i en barnfamilj och livet på en gård med många andra djur innebär. Arbetsmässigt så har han alltid mycket att ge. Han har ibland en del egna tankar om hur man på bästa sätt löser en uppgift men Sigge tycker att det finns alltid utrymme för kompromisser så han är lätt att samarbeta med. I Sigges stamtavla finns det en spännande blandning av välbeprövade linjer och det är en intressant blandning av svenska och utländska hundar. Jag är så glad för att vi för använda Sigge i vår avel så att han kan föra sina fina gener vidare i vår avel. Stort tack till Hanna och Micke som äger Sigge.


Sigge på sitt bästa humör!


Ultraljudsbild som visar valpar i Kerstins mage!


Kerstin och Helix!

Kerstin är dräktig! Valpar föds i månadsskiftet mars/april. Valparna är redo att flytta till sina familjer i slutet av maj. Det finns utmärkta förutsättningar för att tro att det blir ett gäng friska och sunda och genuint trevliga valpar!

Kerstin är född hos oss. Hon är nu 6 år gammal och har aldrig varit hos veterinären för att få hjälp med något. Kerstin är trygg, lugn och stabil. Genuint vänlig och hon umgås gärna med både tvåbenta och fyrbenta. Arbetsmässigt så har hon bra självförtroende och ibland lite egna tankar om hur saker ska lösas. Hon jobbar gärna med näsan och har tränat apportering, viltspår och nose work och hon gillar att lösa kluriga uppgifter. I passivitet är hon alltid lugn och trygg och helt tyst. I stamtavlan heter hon Atomos Hoppsan Kerstin och i hennes linjer är det danska och svenska duktiga arbetshundar och synnerligen uppskattade rasrepresentanter.


Kerstin


Det finns så många fina saker att säga om pappa Helix. Han är mjuk och rar och alltid vänlig mot allt och alla och finner sig tillrätta i alla situationer. Han gillar att jobba med näsan både när det gäller apportering och spår. Alltid mycket uppmärksam på sin förares instruktioner. Vi imponeras gång på gång av att han är så stark och modig i miljö och det finns inget som hindrar honom på vägen mot målet. Han är från riktigt duktiga arbetslinjer där ägarna använder sina hundar praktiskt under hela jaktsäsongen.

Helix är född i England och han kom till oss när han var 1 år och nu är han 3 år.I stamtavlan så heter han: Kentwone Tagliolini. Helix bor hos familjen Petersson och vi har behållt avelsrätten. Det här blir Helix första kull. Dessa linjer är ovanliga i Sverige och att avla på individer som bidrar till genetisk variation håller vår älskade ras frisk. Ett sätt att räkna ut hur unika gener en hund bidrar med i avel kallas för avelbasvärde och då är -100 det bästa värdet som en hund kan ha. Helix har ett avelsbasvärde på -100. Det är vi väldigt stolta över och självklart så är planen att vi ska fortsätta att förvalta dessa fina arbetslinjer i vår avel i framtiden.

Vi har importerat många hundar för att vi tycker att det är viktigt att bidra till att hålla igång en bred avelsbas. Vi väljer framför allt engelska jaktlinjer eftersom det är oftst där vi hittar det som vi söker. Vi värnar om att flattarna ska vara friska och genuint vänliga hundar med alla de retrieveregenskaper som ger oss duktiga arbetshundar och härliga fyrbenta familjemedlemmar.

Helix

Hör av er om ni är intresserad av en valp från oss!

Om ni vill veta mer om hur våra valpar har det sina första 8 veckor så läs någon av våra valpdagböcker.

Här finns valpdagboken för vår kull född 220407
Här finns valpdagboken för vår kull född 200704


Fler valpdagböcker hittar man i vårt Forum.


Vad förväntar ni er av den kennel och av uppfödaren som ni köper er hund av?

Det är viktigt att man hittar rätt ras och rätt kennel. Vi hjälper gärna till med att reda ut de funderingar ni har. Titta runt på vår hemsida och känner ni att vi verkar vara den kennel som ni söker så hör av er! Ni hjärtligt välkomna hit för att träffa oss och våra hundar så bjuder vi på en fika och så kan vi prata vidare!


En glad och trogen familjemedlem

Vi säljer gärna hundar till er som ska skaffa er första hund men självklart gärna även till er med tidigare hunderfarenhet. De flesta som köper en hund av kennel Atomos har från början inte några större ambitioner än att skaffa sig en trogen och glad familjemedlem. Men med tiden så växer ofta intresset och valpköparna inspirerar varandra till att träna och tävla. Många av våra valpköpare är aktiva med sina hundar på prov/tävling och utställning och jag gärna står bredvid och hejar på! Viktigt är dock att poängtera att alla Atomoshundar har lika stor plats i gänget, och i mitt hjärta, oavsett tävlingsframgångar och meriter!Alla frågor är hjärtligt välkomna

Jag vill att mina valpköpare hör av sig till mig med allt de undrar, stort som smått, och jag vänder gärna ut och in på mig själv för att hjälpa till och finnas tillhands för dom som har en hund från kennel Atomos.
Träningskompisar och mycket umgänge

Jag strävar efter att vi alla som har hund från kennel Atomos ska känna en stor gemenskap, dela många glada stunder och stötta varandra när det behövs. Många av våra valpköpare har inte ”bara” fått en älskad hund i sitt liv utan även många nya vänner. Det värmer så i mitt hjärta!

Jag ordnar en hel del träffar för valpköparna och många av Atomosarna ordnar gemensamma träningar åt varandra så vi är många som tillsammans bidrar till att det ska hända mycket skojiga saker i kenneln. Vi brukar säga: ”det bästa med hundträningen är fikat!”

För att ge en bild av hur valparnas liv ser ut hos oss så finns här
en länk till valpdagboken jag skrev under en av våra kullar:

Valpdagboken


Valpar från kennel Atomos

Bortskämda tikar

De tikar som går i avel hos oss skämmer vi bort redan några veckor innan parning för vi tror att valpar får en extra bra start i livet om den dräktiga tiken får mycket kärlek, lugn och ro samt extra bra mat. En mamma som är harmonisk och välmående kommer att ha möjlighet att ge sina valpar de bästa förutsättningarna, både i magen och första veckorna i livet.

När det börjar närma sig valpning så gör vi i ordning valplådan tillsammans med tiken. (Men de flesta tikar försöker övertyga oss om att bästa platsen finns ute på tomten...). Valplådan placerar vi så att tiken och valparna får en egen vrå dit de andra hundarna inte kan gå.

Nyfikna valpköpare

Vi bjuder gärna hem valpköpare på fika innan valparna föds så både tvåbenta och fyrbenta får tillfälle att träffas. Men från ca en dryg vecka innan beräknad valpning vill vi ha lugn och ro här hemma tills valparna och deras mamma är redo att få besök av okända besökare. Tiken och valparnas välmående är viktigast för oss. När valparna är ca 4 veckor brukar valparna och deras mamma vara redo att ta emot besök.Mycket bus och lära för livet

Vi ser till att valparna får upplevt alla vardagliga saker innan de flyttar från kennel så att de är väl förberedda på det liv som väntar i deras nya familjer.

När valparna börjar bli nyfikna på livet, och vädret tillåter, så har vi dem mycket ute på tomten. Vi bor vi på en liten gård där kan vi erbjuda våra valpar ett mycket rikt uteliv och valparna får springa fritt stora delar av dagarna. Vi går ofta på äventyr tillsammans så valparna får upptäcka olika miljöer och olika ljud. Vi har förmånen att kunna gå ner till vattnet med dom så att dom får bada.

När de är inne så är dom med oss i huset. Av praktiska skäl så måste större kullar vara i hage vissa stunder och på nätterna sover dom på en begränsad yta.

Valparna får givetvis umgås mycket med människor i olika åldrar och med de andra hundarna som vi har hemma och valparna blir på så sätt vana vid att kommunicera med flera olika individer.Varje valp får mycket egen tid och individuell träning. Från ca 5 veckors ålder ser vi till att varje dag ge alla valpar en egen stund med en människa. Den stunden kan innehålla tex mys, bus, ny miljö eller äventyr. Det viktigaste är att valpen är med en person utan sina syskon och mamma. Vi börjar också ge valparna positiva upplevelser när de kommer när vi ropar på dem och vi går på små äventyr utan syskon och mamma. Vi provar att ha koppel på. Åka bil. Vi introducerar både dummie och vilt för att uppmuntra deras naturliga anlag men också för att lära känna varje valp.

Relation mellan människa och hund är ett nyckelord för oss när vi förbereder valpen för livet tillsammans med sin nya familj utan mamma och syskon. Vi lär alla valpar hur de ska kommunicera med människor för att tvåbenta och fyrbenta ska förstå varandra. Valparna får lära sig att förstå hur vi människor gör när vi är nöjda och missnöjda med deras uppförande. Vi utvecklar varje individ och vi ger dem erfarenheter av just det vi anser att just den individen behöver.

All denna träning med valparna är så otroligt rolig. Timmarna springer iväg och eftersom varje valp får individuell träning nästan varje dag så blir det många timmar totalt och det mesta andra i livet för stå tillbaka dessa underbara veckor i valparnas liv. Men allt känns bara som en stor investering i varje individ som föds hos kennel Atomos. Dessutom får valpköparna en väldigt bra och smidig start på sitt hundägande.Rätt hund i rätt familj

Vi gör verkligen vårt yttersta för att välja ut den valp som vi tycker passar varje familj bäst. För oss är det jätteviktigt att få reda på valparnas personlighet och vi studerar dem mycket noga i många olika situationer och ”testar” även deras egenskaper på olika sätt för att lära känna dem så bra som möjligt. Allt för att kunna placera rätt valp i rätt hem. Vi gör även vårt yttersta för att ta reda på vilken typ av hund som vi tror passa valpköparna bäst.

Under mina år som instruktör har jag sett många hundar där ägarna tycker att hunden är jobbig och att ägaren får inte till den kontakt och lydnad som de önskar. Förutsättningarna och kemin mellan hund och ägare stämmer inte alltid. Det är sällan hunden det är fel på och dessa hundar skulle passa alldeles utmärkt i en annan familj. Hos oss får man därför inte välja valp själv utan istället får man vid flera tillfällen så detaljerat som möjligt beskriva hur man vill att hunden ska vara, vad man har för förväntningar på sin nya fyrfota vän. Har valpköparna önskemål om att få en viss individ så diskuterar vi givetvis saken men vi känner våra valpar bäst och vi fattar det avgörande beslutet. Rätt hund i rätt familj är väldigt viktigt för oss!

Maten

Vår erfarenhet är att hundar mår bäst av att äta rå mat dvs kött, ben, grönsaker och frukt. I samband med att vi hade vår första valpkull 2003 så började vi ge våra hundar enbart rå mat och vi insåg snabbt fördelarna och vi blir bara mer och mer övertygade om att det är den bästa kosten för en hund. Mina första 12 år som hundägare gav jag mest torrfoder till mina hundar och när jag nu sett skillnaden på hur hundar mår beroende på vilken kost de äter så är det självklart för oss att alla hundar ska äta rå mat. Bara det bästa är bra nog för våra underbara valpar som ska påbörja sitt liv och utveckla sin kropp. Deras kost består i huvudsak av rått KRAV-märkt kött och ben, ekologiska grönsaker och frukter. De äter mycket ben och det är en fröjd att se små valpar slita och dra i ett köttigt ben! Vi vill ge valparna de som vi anser att de hade ätit i naturen och det är en markant skillnad på hur hunden mår och utvecklas om den äter rå mat eller torrfoder. Den maten vi köper är inte ens dyrare än ett torrfoder som anses vara av kvalitet men vinsterna med den mat vi ger är ovärderliga.Att köpa valp hos kennel Atomos

Många hör av sig även när vi inte har valpar till salu och det är riktigt kul när vi får chans att hålla kontakt ett tag innan valparna ens föds. Första frågorna reder vi ut via mail eller telefon och om allt känns bra för oss alla så långt så bjuder vi gärna på fika så vi får ses och prata mer. Några timmar över en kopp kaffe brukar hinna ge oss alla chans att presentera oss och vad vi vill och förväntar oss. Sen brukar vi alla sova på saken så vi hinner känna efter att allt känns rätt. Om alla bitar fallit på plats så börjar vi nu en riktigt spännande resa tillsammans!

Eftersom många hundägare ofta säger ”tänk om man gjort rätt från början” så erbjuder vi flera träffar för våra nya valpköpare. De första gemensamma träffarna är redan innan valparna är stora nog att flytta till sina nya familjer. Tanken med träffarna är dessutom att vi alla ska lära känna varandra så snart som möjligt för när människorna lärt känna varandra lite så brukar det bli skön stämning i gänget och därmed lättare för alla att ta upp frågor och funderingar.

Viktigast av allt är att våra valpköpare alltid känner sig välkomna att höra av sig om allt de undrar och vi hjälper mer än gärna till med allt, stort som smått, som man stöter på som hundägare. Jag tycker att det är en stor förmån att finnas tillhands och att få hjälpa valpköparna med allt de önskar.

En sammanfattning av Kennel Atomos är att här köper man inte bara en hund utan här får man en engagerad uppfödare och ett helt gäng sociala människor på köpet!Detta ingår när valpen hämtas hos oss:
När valparna ska flytta till sina nya hem så har vi:
- registrerat valparna hos SKK
- veterinärbesiktat valparna för max sju dagar sedan
- avmaskat tiken och valparna med rekommenderade intervaller
- ID-märkt valparna
- dolda fel-försäkrat hunden tills den är 3 år
När valparna flyttar får de med sig:
- registreringsbevis från SKK
- veterinärbesiktningsprotokoll
- köpekontrakt
- ev övriga kontrakt mellan köpare och uppfödare
- matlista med vad valpen har ätit och bör äta
- tips o råd-häfte om mat, vaccination, avmaskning mm
- medlemskap i flatklubben
- dummie
- retrieverkoppel
- SKKs häfte Välkommen valp
Tills valparna ska flytta har vi alltid löst så att valpköparna får köpa den mat som valpen är van att äta dvs fryst kött med ben så som tex kyckling, kalkon, vilt, lever mm samt kosttillskott och laxolja.

Det känns viktigt att poängtera att vi inte tjänar några pengar på att sälja några av dessa saker utan det är enbart en service till våra valpköpare.

Vi erbjuder oss även att ordna så att det inte blir något glapp mellan vår försäkring och valpköparens veterinär- och livförsäkring.Livslång support ingår givetvis

När man köper en valp från kennel Atomos så ingår alla sorters support under hela hundens liv. Intresse och engagemang i de hundar som fötts upp kommer aldrig att avta och vi vill mer än gärna att valpköparna hör av sig i alla frågor som rör hundar från kennel Atomos. Det är en förmån för oss att få komma med goda råd i allt som våra valpköpare funderar på.Aktiviteter för våra valpköpare

Aktiviteter för våra blivande valpköpare

Vi vill gärna träffa våra blivande valpköpare vid flera tillfällen innan valparna är stora nog att flytta hemifrån. Vi bjuder på flera fikastunder och valpmys innan valparna är 8 veckor och därmed redo att flyttaså vi får tillfälle att prata igenom allt som familjen funderar på. Att familjerna som ska ha valp ur samma kull lära känna varandra tidigt är väldigt värdfullt tycker vi. Det är lättare att ta upp frågor och funderingar när vi ses om vi alla känner varandra lite innan. Vissa valpköpare trivs dessutom extra bra tillsammans och som nybliven hundägare är det skönt att ha några att prata med om det som händer när man får en ny vän i sitt liv därför tycker vi att det är viktigt att de familjer som ska ha kullsyskon lär känna varandra så snart som möjligt.

Vi pratar om vad man bör tänka på innan man får hem sin valp, vilka saker man bör ha skaffat, vad valpen är van att äta, kommande vaccination och mycket annat.

Jag berättar också en hel del om hur jag tycker att man ska göra för att få en bra start på livet tillsammans med valpen och några viktiga saker att tänka på för att skapa en god relation och kommunikation med sin nya vän. Jag vill verkligen gör allt jag kan för att valpen och familjen ska få en bra start på sin resa tillsammans!

Gamla och nya valpköpare har mycket att ge varandra. Medan valparna är små och bor kvar hos oss så ordnar vi en träff för alla valpköpare alltså både dom som är intresserad av en valp ur den aktuella kullen och dom goa männsiskor som redan har en valp från oss. Självklart bjuds alla på kaffe och tillbehör och det brukar bli en bra start på nya relationer som framöver kan vara väldigt givande på många sätt och att ha bekanta att senare bolla frågor med är mycket värdefullt. Många av oss i Atomosgänget ställer gärna upp och svara på frågor både på den här träffen men också framöver.Kullträffar

När valparna har börjat flytta så låter vi det gå några veckor och sen erbjuder vi regelundet kullträffar. Vi ordnar så många kullträffar som valpköparna vill ha. Kullträffarna handlar i början om det där viktigaste och svåraste dvs att vara lugn hos sin förare när andra hundar och människor finns intill. Grunden för all träning med en flat handlar om att hitta en lugn, skön, trygg känsla hos både hund och förare. När valparna blir lite äldre så har kullträffarna teman som tex apportering, lydnad, viltspår och utställning/trimning. Tanken är att alla valpköpare ska få prova på olika arbeten och aktiviteter som passar för flattar. Dessutom är det viktigt att ingen känner sig ensam och övergiven med de problem som man stöter på som hundägare så jag gör alltid mitt yttersta för hjälpa till och finnas till hands.

Givetvis tycker jag att det är väldigt roligt att få se hundarna utvecklas tillsammans med sina familjer och jag tror dessutom att jag har en del kunskaper som jag kan dela med mig av eftersom jag haft hundkurser och jobbat med hundar på heltid i drygt 20 år nu. En stor poäng med träffarna är också att valpköparna lär känna varandra.

När hundarna är drygt ett år gamla så bokar jag en gemensam tid för HD-röntgen av hela kullen.

Kennelträffar

Regelbundet ordnar vi även kennelträffar som är för kennelns alla hundar. Då brukar vi ha teman som jaktlydnad, jaktprov, vardagslydnad, utställning, tävlingslydnad eller bara umgänge med tex korvgrillning.KennelMästerskap

Under våren 2007 införde vi en ny tradition. Ett KennelMästerskap! En tävling mellan valpköparna där man samlar poäng på flera apporteringsstationer. Vandringspriser till årets junorKennelMästare och årets KennelMästare samt ett diplom till årets Blåbär. En hel helg tillsammans med underbara Atomosar alltså!

Årsavslutning

Det har blivit en tradition att bjuda alla valpköpare på en tillställning med mat och kaffe för att avsluta året som gått och smida planer för året som kommer. Det är kul att för en gång skull träffas utan hundar. Vi passar också på att dela ut rosetter till alla de hundar och förare som lyckats med riktigt bra saker på prov och tävlingar under året. Innan vi skiljs åt så skriver alla ner sina mål för det kommande året.

Hundmatshämtning

En gång i månaden beställer jag hem massor med hundmat av alla slag. Jag säljer all förbeställd hundmat till samma kostnad som jag själv haft för den. Att få hjälpa till att så ”mina” hundar får bra mat och bra saker är betalning nog för mig.

Kurser

Eftersom jag driver ett företag där jag håller hundkurser i det mesta som passar flattar så finns möjlighet att gå kurser hos mig om man vill lära sig mer.

Kullarna går de första kurserna tillsammans och under första året erbjuder jag lydnadskurser, apporteringskurser och viltspårskurser. Att gå kurser tillsammans med syskonen och få följa varandras utveckling brukar vara mycket uppskattat. När hundarna är knappt året gamla så börjar de även gå kurser tillsammans med kennelns vuxna hundar.

Vi har även kurser för kennelns vuxna hundar. Mycket på temat relation och kommunikation för att få hund och förare att förstå varandra och må bra i vardagen. Och så blir det mycket jaktträning, jaktlydnad och viltspår och en del tävlingslydnad och lite utställning och trimning och ibland också bruksgrenarna spår och sök.

Att ha uppfödaren som instruktör finns det många plus med. Å man kommer aldrig att hitta en instruktör som är mer engagerad i varje hund än jag är!


F-skattsedel finns för både kenneln och kursverksamheten och alla priser är inkl moms.

Ansvarsförsäkring finns för verksamheten i kenneln och på kurserna och alla valpköpare och kursdeltagare som deltar i det som anordnas är olycksfallsförsäkrade.