Om oss

Vilka är vi?

Jag som har kennel Atomos heter Anneli Frank och bor på en liten gård i Sigtuna tillsammans med Jocke och våra döttrar Ellen som är född -12 och Matilda som är född -14.

Fem hundar har vi hemma nu. Fyra tikar Tuffa 10 ½ år, Fennel 4 ½ år, Flax 4 ½ år, Hedda 3 år och så vår hane Ticket 6 ½ år. I våra minnen finns det många fina vänner och vi är så tacksamma över att vi fått dela livet med så många fina fyrfota vänner.

Som mest har det bott 11 vuxna hundar hemma hos oss och inkl valpar har det bott 32 hundar här. Det är enormt lärorikt att leva tillsammans med en stor flock med hundar, både hanar och tikar, i olika åldrar. För oss är det en självklarhet att hundarna bor tillsammans med oss i vårt hus och vi har inga ställen i vårt hem där våra fyrfota vänner inte får vara och vi har självklart inga hundhus eller hundgårdar.


Mitt liv är fullt av hundar på alla sätt för mitt jobb och min hobby är hundar. Jag har hållt hundkurser i snart 30 år och har ett företag där jag erbjuder kurser och med egna hundar har jag tränat och tävlat i många av de grenar som passar min ras. Kennel Atomos har funnits sedan 2003 och kenneln har varit en väldigt stor del av mitt liv. 38 kullar har fötts hos oss hittills. Allra roligast tycker jag är avelsplaneringen och att sedan få följa våra valpar genom livet och se om det blev som jag hoppats. Väldigt mycket av min tid och energi går till att finnas för våra valpköpare och hjälpa till med allt de önskar för jag ser det som en enorm förmån att få komma med goda råd i både stora och små funderingar som man stöter på under åren tillsammans med sin fyrfota vän.

Jocke brinner inte lika mycket för det delen av kennelarbetet som jag gör utan han trivs bäst i valplådan. Han gör ett strålande jobb som barnmorska och så är han den som drar det tyngsta lasset med att hålla rent och snyggt hos dom små och deras mamma. Dessutom är han en väldigt tålmodig lekfarbror och ger de små valparna ett rikt liv och tar gärna med dom på äventyr. Jocke är även den av oss som är mest engagerad i att ge våra hemmavarande hundar en innehållsrik vardag.

Varför flattar?

Det jag gillar hos flatcoated retriever är deras inställning till livet, deras gränslösa vilja att samarbeta, att dom är så snälla och så vackra och att de viftar på svansen hela tiden!

För mig var det kärlek vid första ögonkastet! Jag var 9 år gammal när jag träffade min första kärlek, han hette Flipper och var en sjövild jättestor flat-hane! Några år senare blev jag kär i en flat-hane till och han hette Anton och var om möjligt ännu vildare! Anton ägdes av fritidsledaren på ungdomsgården i min högstadieskola och jag och Anton hängde ihop väldigt mycket under tre år. Men när jag började gymnasiet så kunde han inte följa med mig till skolan längre så vår tid tillsammans blev mindre och mindre och därmed orkade hans husse inte ha honom kvar så Anton fick flytta till norrland.

Att jag en dag skulle skaffa en egen flat var det inte minsta tvekan om men innan jag fick chansen att skaffa min första egna flat så kom en avlivningshotad golden-hane, Bamse, plötsligt in i mitt liv och sedan tog jag hand om en liten westie-tik som hette Sara och hon behövde meningsfullt innehåll i sitt liv och massor med kärlek.


1996 fick jag äntligen tillfälle att köpa min första egna flat-valp! Pontus kallade jag honom. Vi var inte ifrån varandra många sekunder under de 10 år vi fick tillsammans och oj va mycket kul vi hade och oj va jag lärde mig mycket. Jag brukar beskriva det med att jag skulle kunna skriva en hel bokhylla med böcker om allt Pontus lärde mig om hundar!

Tankar om avel

Vi vill föda upp friska, trevliga, lättränade individer som har alla de egenskaper som en retriever ska ha. En självklarhet är att hundarna ska vara till ovärderlig glädje för sina familjer och vi vill också att hundarna vi fött upp ska ha de egenskaper som behövs på prov och tävling. Allt detta i första hand men givetvis vill vi även att hundarna ska ha det underbara utseendet som vi uppskattar så mycket hos flattarna.

Fördelen med de retrieveregenskaper som vi värnar om så mycket är ju inte bara att vi då får duktiga arbetshundar utan även riktigt behagliga och okomplicerade sällskapshundar. Vardagen med sin hund är en så stor del hur mycket man än ser på det. Å det ska vara underbart att ha hund!


Avel och genetik har alltid intresserat mig. Drömmen om att få föda upp en kull hundvalpar och följa dem på nära håll fanns sedan länge innan jag fick möjligheten. Mitt avelsintresse fick nöja sig med tamråttor till att börja med. Nu är det några år sedan min första valpkull föddes och det är en enorm förmån att ha fått följa dessa hundar från deras första stund. Men det roliga börjar tidigare än så för det roligaste jag vet är att ”lägga pussel” med stamtavlor, fundera på olika kombinationer av hanar och tikar, vad jag tror att de kommer att lämna tillsammans, väga fördelar mot nackdelar och hitta individer som jag tror kompletterar varandra på ett bra sätt så att jag får fram hundar som uppfyller mina förväntningar. Ofta svävar mina planer iväg långt och då planerar jag att para hundar som inte ens är födda!

Jag lägger ner massor med tid och energi på att leta efter en hane som känns helt rätt till den tik som ska paras. Jag vet vad jag söker och vad jag vill undvika. Jag använder gärna en hane som ännu inte fått möjlighet att bidra i aveln. Det finns massor med fantastiska hanhundar som av olika anledningar inte syns så mycket på tävlingar, prov och utställningar och som man därmed kanske missar om man inte letar. För att kunna hålla rasen frisk och sund så måste det vara många olika individer som går i avel och det vill jag bidra till. Jag har många gånger fastnat för individer med engelska hundar i stamtavlan och jag tycker att dessa linjer har mentala egenskaper som vi alltför ofta saknar hos våra svenska flattar så en mix av engelska och svenska linjer har det blivit i flera av de kullar vi haft och jag gillar verkligen resultatet.

Några av våra valpköpare är också intresserade av kennelns avelsarbete och tillsammans har vi ögonen öppna för intressanta hanar som kan tillföra bra saker i våra avel. Jag är så glad att vi är flera som delar detta intresse för rasen och att det pratas i termer som ”vi” och ”vår”!


Uppföljning av avkommorna

En förutsättning för att kunna bedriva hundavel på det sätt som jag vill är att jag får umgås mycket med hundarna jag fött upp. Ju tidigare jag lär känna alla mina valpar ju större chans har jag att avgöra vad i deras beteenden som är resultatet av arv, miljö eller träning. Jag värderar väldigt högt att lära känna hela kullarna och inte bara några individer ur varje kull då jag tycker helheten är viktig och vill undvika att avla på ”stjärnskott”. Att lär känna hela mitt avelsmaterial, och inte bara vissa individer, gör det möjligt att på bästa sätt komma vidare med de mål och drömmar som jag har med min hundavel. Jag är så tacksam för mina underbara valpköpare som låter mig träffa ”mina” hundar så ofta!

Du som ännu inte har en hund från kennel Atomos...

Om du tycker att kennel Atomos verkar ha den typen av hund som du söker...
Om du är intresserad av att jobba med din hund...
Om du vill ha en mycket engagerad uppfödare...
Om du vill ha mycket kontakt med kullsyskon och deras familjer och även andra hundar från kenneln...
Om detta stämmer på dig så hoppas vi att du hör av dig nästa gång du tänker skaffa en flat!